Els gossos, nous aliats per a lluitar contra la pandèmia

Els gossos entrenats poden detectar la Covid-19 en deu segons, així ho afirmen els investigadors de la Universitat de Hèlsinki. Els resultats de les proves pilot, que s’estan duent a terme en diferents aeroports del món, llancen una efectivitat de gairebé el 100%. Alguns especialistes asseguren que la detecció és més ràpida i efectiva que una prova PCR.

Fotos: Finavia

A més a més del control de la temperatura, l’alcohol en gel i les diferents mesures de seguretat, en els aeroports de Finlàndia, França, Regne Unit, els Estats Units i Xile, és cada vegada més freqüent l’ús de canins per a detectar passatgers que arribin amb la Covid-19.

En l’actualitat, l’aeroport de Hèlsinki, a Finlàndia, està desenvolupant una prova pilot amb un total de deu gossos ensinistrats que són capaços de detectar una persona infectada. El seu olfacte desenvolupat els permet identificar el virus.

Els gossos entrenats poden detectar la Covid-19 en deu segons.

Els experts assenyalen que els gossos necessiten una mostra molecular molt més petita que les utilitzades en les PCR. Un equip de prova per a una PCR requereix 18.000.000 de molècules, mentre que un gos amb 10 a 100 molècules pot identificar la Covid-19.

El procediment és senzill, una vegada que el passatger va recollir el seu equipatge se li sol·licita netejar-se el coll amb una tovallola, per a obtenir una mostra de suor, i dipositar-la en una caixa. En cap moment, el viatger té contacte amb el gos, ja que l’operació es realitza en una cabina separada, en la qual es troba l’entrenador amb el caní. En un període de deu segon, el gos detecta si la persona està o no infectada. Si el resultat que llança la prova és positiu, la persona en qüestió és dirigida al centre de salut de l’aeroport perquè es realitzi una nova prova.

Les proves pilot llancen una efectivitat de gairebé el 100%.

Anna Hielm-Bjorkman, investigadora de la Universitat de Hèlsinki i monitora de l’assaig que s’està desenvolupant l’aeroport de Finlàndia, assegura que els gossos poden ensumar el virus en una persona asimptomàtica, ja que estan entrenats per a reconèixer la seva olor mitjançant mostres de suor o orina. També adverteix que són capaços de detectar la Covid-19 en una etapa més primerenca que una prova PCR. Un sol gos entrenat és capaç de rastrejar fins a 240 persones en el lapse d’una hora.

D’altra banda, els especialistes de la Universitat Mèdica Veterinària de Hannover a Alemanya afirmen que, amb només una setmana d’entrenament, els gossos poden distingir mostres de saliva de persones infectades amb el virus d’altres que no ho estan, amb una taxa d’èxit del 94 per cent.

La detecció canina de la Covid-19 és més ràpida i efectiva que una prova PCR.

Tots els experts coincideixen que, si els assajos continuen aportant resultats positius, els canins podrien utilitzar-se en residències per a persones majors, hospitals, geriàtrics, entre altres opcions, i d’aquesta manera evitar quarantenes innecessàries, prevenir els riscos de contagi i agilitar el temps d’espera.

Projecte Kanary a Espanya

Es preveu que per al mes d’octubre es posi en marxa a Espanya el projecte Kanary, impulsat per Josep Peris, ex cap de Mossos d’Esquadra i ensinistrador caní.

El projecte Kanary té com a objectiu ensinistrar al voltant de 400 gossos del carrer, que tinguin entre dos i quatre anys, perquè aprenguin a detectar la Covid-19. Si bé no es basaran en races concretes, Josep Peris admet que els labrador retriever i pastors alemany són més fàcils d’ensinistrar.

El seu impulsor assegura que ja compta amb una dotzena de gossos llestos per a posar en marxa el projecte. No obstant això, es troba a l’espera del Placet de la Generalitat de Catalunya per a poder recollir les mostres necessàries dels hospitals. Si no arriben a un acord, alberga la possibilitat de crear el seu propi laboratori.

Què succeeix a Andorra?

Segons fonts policials, encara no s’ha avaluat la possibilitat d’implementar aquest tipus de protocol per a detectar la Covid-19 al país, però no es descarta res.

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va afirmar en la roda de premsa del passat 12 d’octubre que el Govern està obert a posar en marxa totes les alternatives que siguin necessàries per a millorar la capacitat de diagnòstic i detecció del virus.

“Estem analitzant totes les innovacions que hi ha i tenim una proposta sobre els gossos que poden detectar el coronavirus que estem treballant i analitzant. Hem encarregat una petita partida per a fer proves amb test d’antígens per saliva, que en 15 minuts donen els resultats. Estem oberts a qualsevol tecnologia que millori la nostra capacitat de diagnòstic i de rastreig. No estem tancats a cap tecnologia nova per a detectar el virus i per a cribrar a persones amb gossos, a l’entrada dels establiments o en llocs concrets” va manifestar Benazet.