Alfons Valdés omple de boira i misticisme La Peixera

En una jornada de portes obertes, Alfons Valdès va compartir la seva proposta emmarcada dins del projecte Haiku. “Boira” és el nom amb el qual l’artista bateja la instal·lació que es podrà veure fins al 17 d’octubre, a La Peixera.

Fotos: César De Pablos

Projecte Haiku a La Peixera

Inspirat per les boires de mitjana alçada que es poden apreciar des de les muntanyes massanenques, l’Alfons Valdes va crear el poema haiku: “A dins de la vall | la boira a poc a poc | entra. Llum menguant (sic), que és el fil conductor de la seva instal·lació, que resulta una sort de “poema visual” en el qual recrea el seu haiku a través de materials dúctils com el plàstic, el paper i el cartró.

Alfons Valdès explicant el concepte de la seva obra

Recordat per estrenar La Peixera el 2018, Valdès torna a donar vida a l’espai artístic gestionat pel grup de creadors la Xarranca, tot just després que la Tània Cabral mostrés “Saikuru”. Per a l’artista resident a La Massana, la Covid-19 també ha estat una font d’inspiració; tant és així, que Valdès l’ha interpretat com a una llum minvant a la qual fa referència en el poema proposat.

Amics de l'Alfons Valdès

Sobre la seva instal·lació, l’artista confessa que el seu procés creatiu va marcat per l’espontaneïtat i per l’estètica del comú, d’allò que normalment passa desapercebut. “Normalment, l’artista, quan camina i quan viu, s’està fixant en coses que, si no para atenció, no les veurà. En el meu cas, sempre he estat recopilant el valor d’un paper arrugat, cosa que trobo preciosa… no sé per què, però m’encantava. En aquesta oportunitat, les siluetes del paper i el cartró les he relacionat amb les siluetes de les muntanyes”, explica Valdès, que també va fer servir una cortina de plàstic per donar forma a la seva boira, mentre que una escultura tubular de cartró i pigments és l’element que representa el sol.

Alfons Valdès i Gemma Piera

Durant la jornada de portes obertes amb l’artista, duta a terme el passat 7 d’octubre, Alfons Valdès va gaudir de la companyia d’amics i altres referents de l’art al Principat, com és el cas de la Montserrat Altimiras, fotògrafa i una de les alma mater de la Xarranca, i Gemma Piera, creadora que ens enlluernarà amb la seva “Pluja de colors”, a La Peixera, des del 18 fins al 31 d’octubre.

democrates andorra