Balanç postpandèmia i gest envers Ucraïna

La sessió tradicional del Consell General va tornar a Casa de la Vall, en el marc del 29è Dia de la Constitució. Durant la plenària, es van presentar els informes de la delegació del Consell General a l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa (APCE) i l’informe de la delegació del Consell General a l’Assemblea Parlamentària de l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE-PA), ambdós corresponents al període 2021.

Fotos: Reinaldo Márquez

Dia de la constitució

Com ja era habitual des de fa dos anys, la pandèmia va ocupar un punt important en l’agenda i en els discursos dels actors més rellevants de la política andorrana, no només durant la celebració del 29è Dia de la Constitució, sinó també durant els dies previs. La síndica general, Roser Suñé, per descomptat que no va ser l’excepció, qui va recordar la paralització que va viure el Principat d’Andorra, tot just quan el país es preparava per commemorar el 27è aniversari de la Carta Magna.

Els Petits Cantors van interpretar ‘El Gran Carlemany’ després del discurs de la síndica general

“La pandèmia ha estat, possiblement, la crisi més profunda i global d’aquest primer quart del segle XXI”, apuntava la màxima figura del parlament, en referència al nombre de vides que s’han perdut a causa de la maleïda pandèmia i, evidentment, per les conseqüències econòmiques i socials que aquesta ens ha deixat. Malgrat tot, Suñé va voler transmetre un missatge encoratjador en què va ressaltar que, “per molt que les persones semblem entestades a repetir una vegada i una altra els errors del passat, quan unim esforços som capaces de fer grans coses, de vèncer adversitats, però també de construir nous horitzons de present i de futur”.

Polítics al hall del consell general

Citant a l’exalcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, la síndica general va cridar polítics i ciutadans a “cuidar la democràcia” i allunyar-se d’altres verbs bel·licistes com ara “lluitar” o “defensar”, que minven els seus valors gràcies a la incidència de “creixents populismes i moviments extremistes”. En aquest sentit, va subratllar que “Cuidar és també situar les persones al centre de l’acció política. Els infants, els joves i la gent gran. Homes i dones. Cuidar és entendre que hi ha necessitats diverses i que, si volem fer efectiu el principi d’igualtat que consagra la Carta Magna, cal atendre aquesta diversitat des de les institucions de manera que tothom gaudeixi de les mateixes oportunitats per poder créixer i desenvolupar-se amb llibertat”.

La síndica general va expressar que Andorra advocarà pel diàleg com a mecanisme per a la resolució de conflictes

Cuidar també d’Ucraïna

Si bé la cultura, la lluita contra el canvi climàtic, la recerca de la sostenibilitat i el reconeixement l’accés a l’habitatge, com a problema neuràlgic del país, van representar una part molt important del discurs de Suñé, no hi va faltar un gest envers Ucraïna, país al qual va dedicar una reflexió. “La guerra ha tornat al cor d’Europa i, si una lliçó ens va deixar el passat segle XX, és que no podem romandre en silenci, per bé que com a país sempre advocarem pel diàleg com a instrument principal per a la resolució dels conflictes”, va expressar.

Sessió al consell general
Aires de normalitat

La davallada de casos de Covid-19 va permetre que enguany se celebrés el Dia de la Constitució amb activitats massives. Des del 13 de març, la pàgina web oficial del Consell General es va convertir en una mena de fòrum digital perquè els espectadors gaudissin d’una jornada de portes obertes virtual immersiva, amb imatges en 360 graus per descobrir els aspectes més rellevants de Casa de la Vall i la nova seu del Consell General. Cal dir que també es va recuperar la il·luminació de la façana de Casa de la Vall amb els colors de la bandera andorrana.

Després de dos anys de pausa obligatòria, van tornar les jornades presencials de portes obertes a la nova seu del Consell General, amb desenes de persones que van acudir-hi des de les 10 del matí. Per la seva banda, Casa de la Vall va rebre la visita d’un nombrós grup de persones que no es van voler perdre els recorreguts guiats gratuïts.