Lliurament de les beques Fero a Barcelona en un sopar patrocinat per Andbank

Dos estudis sobre els processos de metàstasis per trobar noves teràpies contra el càncer, tots dos dirigits per dones científiques, han guanyat la XIV Beca de la fundació de recerca oncològica (Fero), dotada amb 80.000 euros per a cadascun d’aquests estudis.

La cerimònia de lliurament de les Beques Fero va tenir lloc a Barcelona en el marc d’un sopar benèfic patrocinat per Andbank i que va comptar amb l’assistència del president de la Fundació Fero, José Baselga.

Sopar benèfic per a Fero a Barcelona
Foto: Fero

La fundació ha incrementat la dotació econòmica dels seus premis gràcies a les aportacions de la fundació Ramon Areces i de l’empresària Sol Daurella, que és vicepresidenta de la fundació Fero. El jurat de la XIV edició de la Beca Fero va decidir durant la vetllada reconèixer dos projectes pioners de recerca oncològica translacional, centrats en els processos metastàsics i encapçalats per les científiques espanyoles Berta L. Sánchez-Laorden, de l’Institut de Neurociències d’Alacant, i Alena Gros, investigadora de l’Institut d’Oncologia Vall d’Hebron (VHIO).

La doctora Alena Gros rebrà 80.000 euros finançats per la fundació Ramón Areces per assajar una innovadora immunoteràpia que podria ser eficaç per induir la regressió de tumors sòlids amb metàstasis. Amb el patrocini de Sol Daurella, la doctora Berta L. Sánchez-Laorden desenvoluparà un projecte per descobrir nous enfocaments en el tractament de pacients amb metàstasis cerebrals de melanoma.

Fero
Foto: Fero

Segons el jurat, la proposta de la doctora Alena Gros “obre una nova línia de recerca centrada en l’estudi de les respostes antitumorals produïdes de manera natural per les cèl·lules T contra mutacions que ocorren de manera recurrent en els tumors amb la finalitat de desenvolupar immunoteràpies més efectives i personalitzades”.

El treball becat de Berta L. Sánchez-Laorden proposa identificar noves dianes terapèutiques estudiant la relació entre la neuroinflamació i el progrés de la metàstasi cerebral de melanoma i com afecta l’activitat de les cèl·lules immunes del cervell en aquest procés. La incidència de metàstasi en el cervell del melanoma cutani maligne s’ha vist incrementada de manera significativa en les últimes dècades i s’ha convertit en la tercera metàstasi més freqüent després de la del càncer de pulmó i de mama.

Beques Fero Barcelona 2018
Foto: Fero

El president de la Fundació Fero, Josep Baselga, president de la American Association for Cancer Research i director mèdic en el Memorial Sloan-Kettering Cancer Center de Nova York, va reconèixer la labor d’ambdues guanyadores i l’alt nivell de la resta de candidatures presentades. Durant el sopar es va fer una recaptació per impulsar un projecte de leucèmia infantil l’objectiu de la qual era arribar als 6.000 euros. La quantitat final, però, va ser més gran del que s’havia esperat i va arribar a 42.165 euros.