Càritas Andorrana va tancar 2020 amb un dèficit de 250.000 euros

Malgrat les pèrdues equivalents a un quart de milió d’euros, Amadeu Rocamora, president de Càritas Andorrana, ha expressat la seva satisfacció pels resultats assolits, ja que l’organització ha pogut ajudar un 164% més de persones que la mitjana dels anys anteriors.

Foto: César De Pablos

Aquest dimarts, dia 15 de juny, Càritas Andorrana ha presentat la memòria institucional corresponent a l’exercici 2020, en el qual Amadeu Rocamora, president de l’organització, ha posat en relleu la capacitat d’adaptació de Càritas a un escenari tan complex com l’imposat per la pandèmia de la Covid-19. La relació amb Govern –ha remarcat– ha estat cabdal per poder oferir atenció a les persones més vulnerables.

Inditex Andorra i Càritas Andorrana porten el ‘Takebackprogramme’ per fomentar l’economia circular i reduir els residus tèxtils

“Durant la pandèmia vam acordar amb Govern dedicar-nos a atendre els treballadors temporers, perquè consideraven que aquests estaven menys protegits que els treballadors convencionals”, ha explicat Rocamora, qui ha detallat que la major part d’ajuts a aquest col·lectiu va consistir en la donació de 1.266 lots d’aliments i 1.266 vals per a la compra de producte fresc a diferents supermercats. Durant la segona fase de la pandèmia, que Rocamora situa entre els mesos de novembre i desembre de 2020, Càritas Andorrana també va haver d’atendre temporers amb contractes o precontractes de treball que, a causa de l’agudesa de la pandèmia i les restriccions aleshores vigents, no van poder desenvolupar la seva feina a Andorra.

Suport als sanitaris cubans

A finals de març de l’any passat, una quarantena de sanitaris cubans va visitar el Principat d’Andorra per contribuir a alleujar la pressió sobre el sistema sanitari andorrà, però molts d’aquests professionals caribenys no comptaven amb roba d’abrigar adaptada a la climatologia del Principat. En aquest sentit, Càritas Andorrana els hi va oferir vestimenta apropiada i, fins i tot, material d’higiene personal.

Un rècord de persones ateses

Si bé les dificultats logístiques i la presa de mesures de seguretat van marcar l’any 2020 a Càritas Andorrana, el balanç fet per l’organització és molt positiu, ja que, d’una mitjana de 850 persones ateses, es va passar a més de 2.250, una xifra que va suposar un increment superior al 164%, sense descuidar àrees sensibles per a Càritas com ara l’atenció primària, el programa suport, el banc d’aliments, l’atenció psicològica i el rober, essent aquest últim un punt clau que va recaptar 54 tones de peces tèxtils i, posteriorment, va servir d’ajut per a 45 famílies i 1.307 usuaris.