Carles Enseñat, Síndic General de la IX legislatura

El passat 26 d’abril, la Casa de la Vall va acollir la Sessió Constitutiva del Consell General de la IX legislatura constitucional, en la qual va ser nomenat Carles Enseñat com a Síndic General, i Sandra Codina com a Subsíndica General.

Fotos: Consell General

L’obertura de l’acte va anar a càrrec del conseller de major edat de la parròquia de Canillo,  Jordi Jordana, que va estar acompanyat de Pol Bartolmé, el conseller més jove de la legislatura, pertanyent a la formació de Concòrdia. Després del procés de votació per a l’elecció del síndic i subsíndic, on només s’hi havia presentat una sola candidatura formada pels Demòcrates, Carles Enseñat va esdevenir el segon síndic més jove de la història, amb només 38 anys, i el setè de l’era constitucional.

Al seu torn, Enseñat va felicitar a tots els consellers i consellers que van prometre i jurat el seu càrrec, i va agrair la confiança dipositada en ell i en la Subsíndica, Sandra Codina. A més, va adreçar unes paraules als tres síndics anteriors, destacant el paper crucial que van tenir per a la història i el desenvolupament del país.

També va destacar que, tot coincidint amb l’inici de la legislatura 2023-2027 i el 30è aniversari de la Constitució andorrana, bona part dels consellers són fills, políticament parlant, de l’Andorra constitucional. Per tant, al nou Consell General es donaran la mà dues generacions polítiques; per una banda, la que va fer la Carta Magna i, de l’altra, la que ha viscut plenament dins de la constitució.

Durant el seu parlament, el Síndic General també va recordar algunes paraules del síndic preconstitucional, Francesc Cairat, que en el seu moment es va referir a l’evolució d’Andorra, com “un poble que va saber conservar un sistema de govern lliure de les xacres que afecten altres països”. Segons Enseñat, “un exemple de la voluntat de ferro i l’habilitat discreta dels governants per garantir la supervivència i la prosperitat d’Andorra en circumstàncies adverses”.

Enseñat, també va reflexionar sobre el discurs del síndic Julià Reig que, malgrat tenir 50 anys, continua sent d’una actualitat innegable. El text remarcava que en cap cas, “el desenvolupament econòmic pot perjudicar la configuració geogràfica de la terra andorrana, el paisatge, la bellesa natural i el medi ambient, ja que són la nostra major riquesa”. Una reflexió que, segons el nou Síndic General, denota la importància d’aprendre del passat per saber enfrontar-se als reptes de futur.

El parlament d’Eseñat va acabar insistint en la necessitat de convertir el Consell General en un espai de reflexió i debats, en benefici del país i dels ciutadans. Per aquest motiu, es va comprometre a treballar amb rigor i dedicació, per tal d’aconseguir les millors lleis i solucions per a Andorra.