El Govern intensifica les mesures arran l’aparició de 3 nous casos positius

De manera excepcional i urgent, el cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, han comparegut per a actualitzar la informació sobre la situació sanitària en la qual es troba el Principat d’Andorra, i han posat l’accent sobre la situació epidemiològica, encara sensible, que afecta els països europeus.

Foto: SFGA/JAViladot

Avui, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha confirmat els diagnòstics positius de 3 nous pacients contagiats per Covid-19. Les persones han estat identificades com a treballadors del sector de la construcció que, si bé formen part de dues empreses diferents, són personal efectiu en la mateixa obra. En aquest sentit, el ministre ha indicat que els símptomes dels pacients són lleus i no han requerit hospitalització. “Cap d’ells ens preocupa en absolut”, ha remarcat Martínez Benazet.

D’altra banda, ha revelat que el personal sanitari està fent les enquestes epidemiològiques escaients, amb l’objectiu de contenir qualsevol altre contagi entre els cercles més pròxims d’aquestes persones. Amb aquests nous casos, el total de positius de Covid-19 és de 858.

Joan Martínez Benazet ministre de salut del Govern d'Andorra

Per la seva part, el cap de Govern, Xavier Espot, ha admès que, des de l’Executiu, ja s’estimava la possibilitat d’un petit rebrot de la malaltia, però ha deixat clar que “no hi ha cap motiu d’alarma”. Això sí, Espot ha parat especial atenció en l’evolució de l’epidèmia als països veïns, on s’evidencia un increment del nombre de casos diagnosticats de Covid-19, i ha expressat que “les dades dels veïns ens obliguen a anticipar-nos” i a fer modificacions d’algunes mesures de seguretat.

Per a frenar l’expansió del coronavirus en territori andorrà i minimitzar els riscos que comporta aquest escenari, el cap de Govern ha anunciat que la intenció de l’Executiu és incrementar la capacitat del nombre de proves PCR o TMA que es duen a terme setmanalment. De 800 tests, la previsió és fer 2.000 TMA cada setmana, per la qual cosa les autoritats consideren habilitar un stop-lab puntual per fer els cribratges respectius.

A partir de la pròxima setmana, es faran cribratges als centres sociosanitaris, tant a residents com al personal que hi treballa, i el mateix aplicarà per al centre penitenciari. D’altra banda, el cap de Govern també ha exhortat a la població que hi hagi estat exposada a zones on la situació és més sensible, com ara Lleida, el Baix Segrià o l’Hospitalet, perquè contactin el seu metge de capçalera o les autoritats per tal de fer-se la prova corresponent.

Una altra mesura anunciada per Espot ha estat la regulació dels actes on l’aforament sigui superior a 50 persones, en el qual els organitzadors hauran de complir amb un protocol prèviament validat pel Ministeri de Salut. Pel que fa als restaurants i bars, el cap de Govern ha anunciat que s’incrementarà el control sanitari i policial en aquests locals, arran les aglomeracions que es produeixen a les terrasses i a l’exterior dels establiments. Els gerents o encarregats dels negocis abans esmentats hauran d’evitar les aglomeracions en aquests espais.

Sobre l’ús de la mascareta, malgrat que Espot considera que la resposta de la població ha estat gairebé massiva, admet que aquesta mesura no s’ha pres de manera unànime per part de tota la ciutadania, de manera que l’Executiu està avaluant la viabilitat jurídica de l’obligatorietat d’aquesta mesura que està, actualment, sobre la taula. Finalment, el cap de Govern ha fet una crida a la calma i seguir les recomanacions sanitàries vigents.