Un recorregut per la història de Portugal al Museu del Tabac

Sota el títol ‘Art de Portugal’, el Museu del Tabac ofereix una nova exposició, de 42 obres, on el visitant podrà recórrer 100 anys d’història del país lusità, concretament de mitjans del segle XIX i fins a la meitat del segle XX. Aquesta exposició ens endinsa en els canvis que va patir la societat de Portugal durant aquest període de temps i ho fa a través de la seva pintura i també de la seva literatura, ja que la mostra barreja les dues disciplines d’una manera molt cohesionada.

Museu del Tabac Andorra
Foto: Josep Segura

Entre les obres que pengen a les parets del museu podem trobar retrats de pintors com ara Lupi, Columbano Bordalo Pinheiro o Keil, corresponents al primer període de la retrospectiva. També podem contemplar obres de Silva Porto, José Malhoa o Marques de Oliveira, uns quadres que mostren la realitat del moment d’una manera molt il·lustrativa.

Museu del Tabac Andorra
Foto: Josep Segura

Sens dubte, són cent anys d’art i d’història de Portugal que queden molt ben reflectits en aquesta mostra que va del romanticisme al naturalisme, amb pinzellades d’art abstracte, dominant l’art del retrat o el modernisme. Però, no només la pintura va ser important en aquella època, també la literatura va tenir el seu moment d’esplendor, és per això que totes les obres exposades van acompanyades d’un fragment literari que s’identifica amb el moment històric, aquests texts.

Museu del Tabac Pintures
Foto: Josep Segura

Entre les obres exposades, també cal destacar l’autoretrat de Francisco Metrass, Joao Vaz o les estampes de guerra d’Adriano de Sousa Lopes, que va ser director del Chiado i que també va pintar la seva dona, un quadre que és la imatge d’aquesta exposició.

Art a Portugal constitueix una fita artística en ser la primera exposició a Andorra sobre els artistes portuguesos, ja que a Andorra hi ha prop de 13.000 portuguesos que estan lluny del seu país i, tant a ells com a la resta d’andorrans, volen apropar una part de la cultura portuguesa, segons va manifestar la comissària de l’exposició, Maria de Aires Silveira.

Aquí us deixem una mostra de l’exposició, però no deixeu de visitar-la, segur que us sorprendrà!