(+Fotos) Josefina Porras i Núria Gras presenten ‘La Senyoreta. La darrera hereva de Casa Rossell d’Ordino’

L’obra és el resultat del primer treball a quatre mans que Josefina Porras i Núria Gras s’han animat a publicar. El llibre posa en relleu la figura de Maria Lluïsa de Riba Cassany, l´última hereva de Casa Rossell.

Fotos: César De Pablos
Núria Gras, Josefina Porras i Jordi Guillamet
Núria Gras, Josefina Porras i Jordi Guillamet

L’espurna que va animar les autores a aprofundir en la vida de Maria Lluïsa de Riba Cassany va ser, precisament, l’exposició ‘La casa Rossell. Una mirada interior’, inaugurada el setembre del 2018, en la qual van descobrir el fons patrimonial d’aquesta edificació documentada des del segle XV i que, a més a més, va ser una de les cases més riques i importants, no només d’Ordino sinó de les Valls d’Andorra. “Aquella fotografia d’una noia a l’ampit d’una finestra ens va captivar”, va expressar Josefina Porras durant l’acte de presentació del llibre ‘La Senyoreta. La darrera hereva de Casa Rossell d’Ordino’, per al qual primer van haver de dedicar hores i hores de recerca a l’Arxiu Nacional.

Presentació del llibre La Senyoreta

“Va ser la primera vegada que treballàvem a quatre mans. Per a mi, va ser una experiència inèdita i no sabíem com acabaria”, confessava Porras. Però el resultat va ser tan gratificant per a totes dues autores que “ja estem treballant en un altre projecte” del qual encara no han volgut revelar cap detall.

Presentació del llibre La Senyoreta
Feina de formiga

Per a Núria Gras, capbussar-se en els arxius que documenten Casa Rossell “va ser com navegar en un oceà”, raó per la qual van haver de delimitar la seva investigació a la correspondència de La Senyoreta i el seu germà, Joaquim de Riba Cassany, també conegut com El Marquesito. No obstant això, les cartes per si mateixes van resultar insuficients per fer una semblança de la Maria Lluïsa, així que les autores es van arremangar per entrevistar els veïns d’Ordino que van poder coincidir La Senyoreta. “Va ser una part molt enriquidora per nosaltres, ja que cada persona ens feia descobrir una Maria Lluïsa completament diferent”, apuntava Gras.

Presentació del llibre La Senyoreta

Com a part de l’acte de presentació, els saxofonistes Efrem Roca i Ramon Rossell van amenitzar la vetllada, a la qual van assistir alguns dels col·laboradors que van fer possible la publicació de ‘La Senyoreta. La darrera hereva de Casa Rossell d’Ordino’; entre ells, el prologuista de l’obra, Jordi Guillamet. També van ser-hi presents la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva; els cònsols d’Ordino, Josep Àngel Mortés i Eva Choy; les conselleres generals Sandra Codina, Berna Coma i Susanna Vela; els consellers del Comú d’Ordino, Maria del Mar Coma, Xavier Herver, Maria Cristina Montolio i Sandra Tudó, entre altres personalitats.

Gaudeix de totes les fotos d’aquest esdeveniment aquí:

Josefina Porras i Núria Gras presenten ‘La Senyoreta. La darrera hereva de Casa Rossell d’Ordino’