El Museu del Tabac va acollir la presentació del llibre ‘Morir a cavall dels vents’

Dijous passat, al Museu del Tabac, va tenir lloc la presentació de la novel·la Morir a cavall dels vents, la primera entrega d’una col·lecció de narrativa negra, de Jordi Corominas i Llorenç Planes, publicada per Editorial Andorra.

Signatura de dedicatòria del llibre al Museu del tabac
Foto: Josep Segura

Tal com varen reconèixer, Corominas i Planes, en una presentació molt amena i didàctica, en la qual els autors van escenificar a la perfecció alguns passatges del llibre; aquesta primera entrega és un homenatge a l’amistat i a la passió que tots dos professen per la muntanya, especialment emmarcada en les contrades dels Pirineus. Tots dos van reconèixer que, realitzar una obra a quatre mans, és un portent de generositat i el secret rau a conèixer en profunditat a l’altre, evidentment ignorant l’ego, però al final resulta divertit, segons van afirmar els autors.

Museu del Tabac i Editorial Andorra
Foto: Josep Segura

En el capítol d’anècdotes, els escriptors van comentar que, en una ocasió, els mossos d’esquadra els van convidar a una sessió de lectura i que, en aquella oportunitat, el major Trapero els va demanar una novel·la sobre els mossos, ja que era una bona opció per a dignificar les tasques de la policia. Tot seguit, l’Albert Villaró, que també va exercir de Mestre de cerimònia, va destacar vuit punts, a vegades amb un alt component irònic i basats en la valentia versus temeritat dels autors.

  1. El fet d’escriure una novel·la en època de NETFLIX.
  2. Escriure novel·la negra, sense ser escandinaus.
  3. La manera en què han sabut captar, registres i diàlegs, en la forma d’expressar-se els personatges.
  4. Posar noms reals, com ara l’Albert Bou.
  5. El tractament de la diversitat d’espais, barrejant diferents territoris.
  6. Els plans temporals que donen riquesa a la trama, així com unes transicions, que han superat amb nota.
  7. Apostar per una col·lecció en comptes d’una sola novel·la és un gran repte per a l’editorial, s’ha de tenir molta fe!
  8. Presentar-la uns dies abans de Sant Jordi, amb la competència de títols i autors que hi haurà al mercat.
Públic a la presentació del llibre al Museu del Tabac
Foto: Josep Segura

Quant a l’argument de la novel·la, que compta amb personatges reals, s’inicia amb la mort de David Daudé a la cursa Cavalls del Vent; una mort de ficció, que emula una més real que es va produir en la zona i la investigació subseqüent, que és el leitmotiv per explorar el territori pirinenc. Un territori en el qual els autors han volgut pintar en blanc i negre les especificitats de les seves gents, amb una estructura perfectament assemblada, en la qual els seus personatges embasten una trama molt intrigant. Contrabandistes, mafiosos, un mossèn pederasta, la whiskeria del quilòmetre 218, antics republicans amb comptes pendents, una mort misteriosa, un mosso d’esquadra a qui no agrada gaire l’arribada de dues agents joves i tots els ingredients per no deixar de llegir aquesta sensacional novel·la.

Jordi Barceló amb un llibre de ‘Morir a cavall dels vents’
Foto: Josep Segura