La màgia del Kao va donar la benvinguda al nou any xinès

L’any nou xinès va començar el passat divendres, dia 12 de febrer, però les celebracions comencen sempre la vigília del dia anterior i s’estenen fins al festival de les llanternes, que té lloc el dia 26 de febrer d’enguany, així és com tradicionalment se celebra al país asiàtic. Però, a Andorra tenim el millor ambaixador de la gastronomia i les tradicions de la Xina, Josep Maria Kao, que no es va voler perdre una celebració com aquesta, i quina millor manera de donar la benvinguda a l’any del bou que, preparant un exquisit sopar, on no van faltar tots els ingredients per a endinsar-nos en aquesta cultura mil·lenària.

Fotos: Nelly Dedea · Josep Segura

Any Nou Xinès al Kao Soldeu

L’escenografia del restaurant Kao, al Park Piolets MountainHotel & Spa, ens va transportar a la Xina tradicional, amb una decoració perfectament escollida per a l’ocasió. Les cambreres anaven abillades amb el típic “dǒulì” (barret xinés), mentre que Josep Maria Kao i Nathan Minguell, lluïen unes camises “Tangzhuang 唐装”típiques de la dinastia Tang (618-907). El menú va assolir l’excel·lència, amb unes exquisideses dignes dels més alts dignataris de la dinastia Mig, amb uns entrants a base de: sopa de fideus xinesos, espinacs al wok, mapa doufu, pack choi, mongetes de Kènia amb pollastre i albergínia xinesa sweet Chilli. Pel que fa als plats principals, els afortunats assistents al sopar van poder gaudir de: Kum Pao Ji, Ànec estil Mandarín, Arròs cantonès, Llagostins amb bolets i bambú i vedella amb ceba tendra. I, per a les postres: Postre imperial i Fortune Cookies. Tot això regat amb: Alsacia Claudy Bay 2019 Sauvignon, Numanthia 2015 de Toro i Moët & Chandon Gran Vintage 2012.

Nayan Kao i Josep Maria Kao

Després d’aquestes delicatessen, Josep Maria Kao va dirigir unes paraules als presents, agraint l’assistència de tothom i explicant que, és tradició a la Xina regalar diners als fills i als nets, és per això que va regalar uns sobres buits perquè tots els presents els poguessin omplir de cèntims i després regalar-los, com ell havia fet, per primera vegada, amb la seva neta; fruit de la unió de la Nayan (filla) i el Nathan (gendre). També va parlar d’una altra de les tradicions xineses, com ara els focs d’artifici, que tenen com a objectiu espantar els mals esperits i, per què no?, els mals virus, va reconèixer el xef. Després es va referir a la crisi econòmica amb la qual ha castigat la pandèmia, de manera acarnissada, el sector de la restauració, i va tenir paraules de suport i ànims per aquells que no l’han pogut resistir.

Plat al Kao Soldeu

Així que, una celebració xinesa sense focs d’artifici, no es pot considerar com a tal, així que, el fermall final per a una magnífica vetllada va ser el carrusel de focs d’artifici que van preparar el Josep Maria Kao i un entusiasta Nathan Minguell, que van gaudir de l’espectacle pirotècnic, tant o més que els assistents a l’excel·lent sopar. Una nit màgica en un escenari meravellós, que va captivar als afortunats assistents.

Jocs pirotècnics al Kao Soldeu

Per als que creguin en les supersticions i el destí, val a dir que, el bou és lleial i digne de confiança i, a més a més, representa la prosperitat, a través de l’esforç i el treball. Les persones nascudes l’any del bou són bons líders i meticulosos en les seves feines. L’any del bou de metall ve precedit de l’any de la rata i arriba ple d’energia positiva, quelcom absolutament necessari després de l’any que hem deixat enrere, marcat per la pandèmia i la crisi general. Per a la resta de persones, representa valors com ara la disciplina, l’ordre, el treball i l’esforç, aquestes seran les premisses amb les quals ens trobarem durant els pròxims mesos.

Sens dubte, per deixar enrere el caos ocasionat per la rata, ens hem d’organitzar i hem de tallar amb els problemes del passat, però sense esperar canvis importants, millorarem lentament, però a base d’ordre, disciplina, esforç laboral i donant prioritat a la família, apreciant més les petites coses. Però, si no creieu en el destí, el millor que podeu fer és, trucar al restaurant Kao, realitzar una reserva i gaudir del millor que us pot deparar l’any del bou: un magnífic àpat al restaurant Kao i, que no us parlin de problemes!