Josep Maria Kao obre el teló d’una nova temporada a KAO Soldeu

Cada vegada més enlluernat pels encants d’Andorra, Josep Maria Kao, xef del restaurant KAO Soldeu, també propietari i director gastronòmic del prestigiós restaurant Shanghai de Barcelona, torna al nostre país, per tercer any consecutiu, per apropar els millors sabors de la gastronomia xinesa a una clientela molt fidel, però exigent.

Fotos: KAO Soldeu
Amb l’hivern a tocar, què significa per a vostè tornar a obrir portes de Kao Soldeu a Andorra?

Per a nosaltres representa refermar l’aposta d’ara fa dos anys, que va ser possible amb el suport de gent d’Andorra, i de la família Mora. Va ser un repte diferent vindre de Barcelona cap aquí. El balanç del primer any va ser molt positiu, el següent va anar a més i, aquest tercer any, amb totes les dificultats, la nostra clientela ja ens demana obrir. Cal destacar que, en un alt percentatge, la nostra clientela és del país.

Gastronomia del Kao Soldeu
Imagino que mantindreu la vostra innegable qualitat, però quines novetats integreu a la vostra oferta culinària?

Igual que a Barcelona, nosaltres fem cuina de temporada… amb productes frescos i de proximitat. A diferència de l’any passat, enguany afegirem “recomanacions del xef” i, d’aquesta manera, ens adaptarem a la situació perquè els nostres comensals puguin gaudir d’una experiència gastronòmica immillorable a KAO Soldeu. Treballarem la tòfona de temporada, el marisc… proposem una amanida de llagosta o de llamàntol, que és tot un èxit a Barcelona. També incorporem el bou de mar i una gran varietat de mariscs emmarcats en la cuina xinesa. És molt important destacar que continuarem apostant pel servei de take away i d’entregues a domicili.

“Ens adaptarem a la situació per oferir una experiència gastronòmica immillorable a KAO Soldeu ”

Hi ha algun plat inspirat en les nostres muntanyes o alguna de les altres característiques d’Andorra?

Treballem molt amb la vedella del país, la qual interpretem a l’estil KAO Soldeu, sigui en un saltat o bé en forma d’estofat amb bolets i bambú xinès. També fem servir productes de proximitat i de temporada, com ara bolets i una gran varietat de verdures.

KAO Soldeu ha sabut captivar els comensals andorrans i estrangers fins a convertir-se en tota una referència. Quina ha estat la clau de l’èxit d’aquest restaurant?

La veritat és que la clientela d’Andorra té un bagatge cultural que li permet apreciar la gastronomia xinesa de qualitat. La gent viatja cada vegada més i sap què es fa a diferents països, com ara la Xina. A KAO Soldeu, es troben amb el millor de la gastronomia xinesa associat amb tècniques d’avantguarda, però a 1.700 metres d’altitud.

Plat de fideus amb tòfona
Com avalueu aquesta sinergia entre KAO Soldeu i Park Piolets MountainHotel & Spa?

En els últims anys,  l’hotel ha fet una renovació completa de les seves instal·lacions. Aquest any, per que els nostres hostes gaudeixin d’una experiència de qualitat, l’hotel ha transformat l’entrada en un jardí espectacular, i amb una zona chill out que serà molt “chic”.

Sens dubte, aquests són nous temps en comparació amb els viscuts l’any passat. Com us heu preparat per afrontar aquesta temporada tan atípica?

Aquest any en concret és singular, igual que ho seran els anys vinents. Aquest bitxo (el coronavirus) ha vingut per quedar-se… Depenem molt de les autoritats i de les mesures que prenen, perquè realment els contagis siguin els menys possibles. A KAO Soldeu seguirem les normatives impulsades pel Govern d’Andorra, el qual crec que està fent les coses força bé. Limitar l’horari, per donar abast a la demanda que tenim, ens va plantejar obrir dos torns per poder compensar el cost de mantenir el restaurant obert i, després, per poder garantir que el negoci continuï essent un negoci.

“La clientela d’Andorra té un bagatge cultural que li permet apreciar la gastronomia xinesa de qualitat”

Reconeixem les limitacions inherents a la pandèmia, però teniu previsió de fer maridatges o altres esdeveniments gastronòmics per despertar l’interès dels comensals?

Durant els dos anys anteriors, vam participar en la Temporada Andorra la Vella de música i dansa; també vam ser al Tast al Mercat d’Andorra la Vella… M’agradaria que Govern fes una aposta per a esdeveniments culturals amb seguretat, perquè la gent pugui passar aquests temps sense perdre la felicitat i l’alegria pròpies de les festes. Quan vaig participar en a la fira de nadal, vam gaudir moltíssim, ens vam donar a conèixer i la gent va gaudir de fideus saltats amb verdures i salses especiades… Ens hauria agradat aquest any poder contribuir, amb totes les normes de seguretat, a que la gent d’Andorra no es perdi l’essència de les festes.

Sala del Kao Soldeu
No és cap secret que Andorra és un país atractiu per viure, es visualitza residint activament al país en algun moment?

Doncs sí. La veritat és que, quan vinc a Andorra, em sento realment com a casa, malgrat la distància i la dificultat de transport que no hi ha a altres llocs. Però em sento més d’aquí, realment. La gent ens estima, sap i valora l’esforç que fem quan ens traslladem de Barcelona cap aquí. Això és part de les raons que fan que em senti tan bé aquí. No només parlo per mi sinó per molta gent de Catalunya que està buscant una segona residència a Andorra per desconnectar.