Èxit de participació a la 2a edició del Curs per artesans de la pedra seca

La ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, i el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, van presentar aquest dilluns la segona edició del Curs per artesans de la pedra seca.

Text: Govern d’Andorra · Foto: SFGA/JAViladot

La formació, impulsada pel Departament de Patrimoni Cultural, té com a objectiu la promoció i difusió de l’ús de la pedra seca com a tècnica constructiva mitjançant la preparació tant de professionals com dels ciutadans en general que tenen interès en aquesta tècnica. “És prioritat de l’Executiu recuperar el mètode tradicional de construcció que ens defineix i ens representa”, va ressaltar Riva durant la presentació del segon curs.

La iniciativa agafa el relleu i és una continuació de la que ja es va oferir l’any passat i s’integra en el programa Primera pedra, un projecte de col·laboració entre el Ministeri de Cultura i Esports i Cal Pal dedicat a impulsar l’ús de la pedra seca, la seva preservació i el seu coneixement científic. També compta amb el suport de les entitats comunals, l’Associació de Contractistes d’Obra (ACODA) i l’Institut d’Estudis Andorrans.

En l’edició d’enguany el curs està dedicat a la reparació de camins en pedra seca, motiu pel qual, a més d’una introducció teòrica, inclourà una sèrie de pràctiques destinades a la reparació de murs, terraplens i empedrats i a la construcció d’un aixopluc o barraca. Tindrà lloc al camí d’Ausany, entre les Salines i el Serrat. La formació, que s’allargarà fins al 10 d’octubre amb diverses sessions de treball i amb més d’una cinquantena d’inscrits, es prestarà amb dos nivells, un d’iniciació i un d’avançat, adreçat tant al públic en general com als professionals de la construcció i els empleats de les administracions públiques dedicats a la gestió i el manteniment del territori. És a dir, seguint la línia del curs anterior, l’assistència està oberta a persones de perfils diferents a fi que la transmissió d’aquesta tècnica sigui tan àmplia com sigui possible.

A més, el curs es complementa amb una formació específica adreçada als joves del Cos de Voluntaris de la Natura que tindrà lloc als Cortals de Sispony, entre els dies 15 i 18 de setembre, i que els permetrà entrar en contacte amb l’ofici. Tal com ja va passar l’any passat, el curs ha tingut una bona acollida entre el públic i el nombre d’inscripcions està responent a les expectatives, i fins i tot les està superant. Tenint en compte la situació sanitària actual, els organitzadors han hagut d’adaptar la capacitat i la distribució en diferents grups amb la voluntat de minimitzar la possibilitat de contagis de la COVID-19.