Pere Joan Tomàs Soguero, una vida de política i diplomàcia

Després de 77 anys dedicat en cos i ànima a la política, la diplomàcia i els negocis, l’empresari Pere Joan Tomàs Soguero es va convertir en la víctima 141 de la pandèmia de la Covid-19. L’excònsol honorari de la Federació de Rússia al Principat d’Andorra deixa un important llegat quant a les relacions diplomàtiques d’ambdós països.

Fotos: SFGA/CEsteve

A través de les xarxes socials es va fer sentir l’últim adeu a qui fou un diplomàtic de destacada trajectòria, conseller del Comú d’Escaldes-Engordany pel Partit Liberal i pare de Joaquim Tomàs, actual president de la Federació Andorrana de Bàsquet.

Pere Joan Tomàs Soguero, que també va ser adjunt a la presidència del Grup Becier, va ser part fonamental de les excel·lents relacions entre Rússia i el Principat d’Andorra, ja que, entre altres fites, va aconseguir la supressió de les formalitats de visat en viatges mutus dels ciutadans d’ambdues nacions, signat el  5 de desembre del 2019 per la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, i el seu homònim rus, Sergey Lavrov. Tanmateix, l’intercanvi comercial, turístic i cultural van ser puntes de llança en el llegat de Tomàs Soguer, arran de la publicació del llibre ‘Andorra i el Poeta’, de Maximilian Voloshin, famós poeta, assagista i autor del ‘Segle de Plata’ de la literatura russa.

Els vincles entre Pere Joan Tomàs Soguero i Rússia van començar el 2006, quan va ser designat ambaixador d’Andorra a aquell país. Va complir amb la missió diplomàtica fins al 2010 i, d’ençà que Rússia li va encomanar prendre el càrrec de cònsol honorari, en el qual va complir una desena d’anys el passat 2020.

D’anècdotes curioses de la seva carrera diplomàtica, n’hi ha moltes, però una de les que més recordava l’excònsol honorari va ser una breu conversa amb el president rus Vladimir Putin. “El dia que vaig presentar les meves credencials al Kremlin, hi érem 8 ambaixadors… La resta d’ambaixadors parlaven en anglès amb el president Putin, amb el suport d’un traductor, però jo havia estudiat unes frases en rus i li vaig fer escapar un somriure”, ens va revelar amb la calidesa i naturalitat que li caracteritzava.

El diplomàtic, que s’enfrontava a diferents patologies i no va poder guanyar la batalla al coronavirus, havia rebut, el passat 18 de març del 2021, la medalla “per la contribució a la cooperació internacional” de mans de l’ambaixador rus Yuri Korchagin.

El passat 4 de gener, a l’església de Sant Pere Màrtir d’Escaldes-Engordany, familiars i amics de Pere Joan Tomàs Soguero es van acomiadar d’una persona que va deixar empremta com a empresari, diplomàtic, ciutadà, però sobretot com a home de família, un fet refermat pels seus nets, que li van dedicar unes paraules molt emotives durant la cerimònia, a la qual també van ser presents Maria Ubach Font, ministra d’Afers Exteriors, i Sílvia Calvó, ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, així com diferents representants de les delegacions diplomàtiques establertes al Principat.