Samantha Bosque pinta la història

Personatges de la història recent d’Andorra, des de la concessió de FHASA fins al moment actual són els protagonistes de l’última intervenció pictòrica de Samantha Bosque, a l’interior de la rotonda dels Dos Valires.

Samantha Bosque amb detall del seu mural
Foto: SFGA/CEsteve

La idea de l’artista andorrana era d’il·lustrar amb imatges el concepte del títol, “El país el construïm les persones” i retre homenatge als obrers, els enginyers i també a les seves famílies, que als anys 30 van construir les primeres carreteres, gràcies a la creació de la concessió de FHASA, avui FEDA, situada ben a prop d’aquesta rotonda. La primera fase del projecte es va inaugurar l’11 de desembre passat, i ocupa 480 metres quadrats de mur. S’hi poden veure personatges del passat -en blanc i negre- i contemporanis -en color-, sobre un fons de natura, que humanitzen una rotonda fins ara prou àrida i on regnava el ciment.

Part del mural de Samantha Bosque a la rotonda dels dos valires
Foto: SFGA/CEsteve

El ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, va explicar la filosofia del mural, en què “s’ha volgut retre homenatge a tota la gent que ha fet possible el desenvolupament del país”. Per la seva part, l’artista es va mostrar satisfeta pel resultat de la seva feina, “que ret homenatge a homes i dones que amb el seu treball van posar en seu granet de sorra per al progrés del país”.

Inauguració del mural artístic de la rotonda del Túnel dels 2 Valires de Samantha Bosque.
Foto: SFGA/CEsteve

La Sam Bosque ha treballat molt dur i amb constància al llarg de vuit setmanes per enllestir aquesta primera fase, malgrat les inclemències del temps que, més d’un dia, van fer que de bon matí es trobés els pinzells i la pintura congelats. L’artista reprendrà la feina a la primavera, per acabar de pintar l’espai que totalitza 1.300 metres quadrats al voltant de la rotonda inferior de l’entrada encampadana del túnel dels Dos Valires. La Sam ha avançat una part del contingut de la segona fase, centrada també en les carreteres i les persones que han contribuït a fer-les, així com autobusos antics i altres elements relacionats amb la circulació.  També hi haurà nens i nenes que aguantaran amb les seves mans les columnes de la rotonda elevada, en clara referència al seu paper en l’Andorra del demà.

Samantha Bosque
Foto: SFGA/CEsteve

La fase d’”Street Art” de Sam Bosque es va iniciar amb el mural de la rambla Molines, a la façana posterior de l’edifici del comú d’Andorra la Vella, va seguir amb el mural de la fira del bestiar a la casa Vilalta de la capital, després va enfilar-se a la bastida de Canillo i va continuar amb la façana de la casa Vilella a Encamp i la de l’hotel Roc Blanc, a Escaldes-Engordany. Una exitosa aventura a les alçades, una nova vessant d’aquesta artista andorrana que va representar el país a la Biennal de Venècia i que ha protagonitzat diverses exposicions.