Trana vol sensibilitzar sobre l’esclerosi múltiple

En la celebració del Dia mundial de l’esclerosi múltiple es va posar de manifest la ferma voluntat de l’associació Trana de sensibilitzar tota la població sobre aquest malaltia. Es va celebrar una jornada per donar a conèixer l’esclerosi múltiple.

Conferència de Trana a l'Art Hotel
Foto: César De Pablos

L’associació Trana té 120 afiliats, entre malalts i familiars, però es calcula que a Andorra hi ha més persones que pateixen aquesta malaltia. En els últims quinze anys, els casos d´esclerosi múltiple s´han multiplicat i ja és la primera causa de discapacitat en adults joves i actualment també existeixen diagnòstics d’esclerosis en infants. S’ha constatat que hi ha un bon nombre que amaguen la patologia per por a perdre la feina. Per això des de Trana es vol promoure un conveni amb els empresaris per sensibilitzar sobre aquesta qüestió.

Trana i l'Esclerosi Múltiple
Foto: César De Pablos

Anna Parramon, presidenta de l’associació, va remarcar que s’havien detectat casos en què els empresaris no contractaven les persones que patien esclerosi múltiple perquè era una malaltia crònica. Degut a aquest fet, Trana està fent una campanya que té com a lama “Les persones s’han de valorar per la seva capacitat NO per la seva discapacitat”.

Especialista en Esclerosi Múltiple
Foto: César De Pablos

La jornada, celebrada a l’Art Hotel, tenia com a títol “Mites i veritats” i va comptar amb la participació d’especialistes en diversos àmbits, com Carolina Cerqueda, neuropsicòloga i una nutricionista, Berta Jiménez, i Judith Arbós, reeducadora funcional, que van parlar de la millor forma d’abordar la malaltia.

Senyora guanyadora d'un chec d'ajuda
Foto: César De Pablos

Mercè Avellanet, doctora especialista en aquesta patologia, va parlar d’Espasticitat i Esclerosi Múltiple”, i va subratllar que un diagnòstic d’esclerosi múltiple no equivalia a una discapacitat.  Per la seva banda, Gemma Garcia, responsable de Salut Mental de l’Hospital i va exposar el tema “Com afrontar el diagnòstic. Estat d’ànim”.

Gaudeix de totes les fotos d’aquesta jornada al nostre Facebook.
Autoritats presents a l'Art Hotel
Foto: César De Pablos