(+Fotos) Un Sant Jordi ple de novetats d’autors andorrans

Al llarg de les fires de Sant Jordi instal·lades arreu del Principat, els autors locals van rebre una allau de persones àvides per conèixer les seves novetats literàries. Les multituds es van deixar veure a les diferents paradetes ubicades a la plaça Coprínceps, d’Escaldes-Engordany; la plaça del Poble, a Andorra la Vella, i la plaça Laurèdia, de Sant Julià de Lòria. A Encamp, els protagonistes van ser els padrins de la parròquia.

Fotos: Nelly Dedea · Cristina Raya/Comú d’Escaldes-Engordany · Comú d’Encamp
Molt més que llibres a Escaldes-Engordany

La plaça Coprínceps de la setena parròquia va tornar a acollir la fira de Sant Jordi, on els paradistes, editorials i autors van presentar les seves darreres novetats literàries, mentre que la plaça de les Pubilles es va convertir en un espectacular jardí de roses que es va robar les mirades i l’atenció dels visitants.

Sant Jordi a Escaldes-EngordanyPerò, com que Sant Jordi és quelcom més que llibres i roses per al Comú escaldenc, la corporació va organitzar diferents espectacles, com ara ‘Pell de rosa’, una performance presentada per Emma Regada, amb la qual l’artista va interpretar la simbologia d’aquesta flor tan seductora. ‘Bunji, la petita coala’, a càrrec de la companyia Festuc Teatre, va ser l’altra de les representacions amb la qual les famílies van passar una estona gratificant.

Sant Jordi a EscaldesAlegria a la capital

Andorra la Vella va tornar a celebrar diumenge passat, 23 d’abril, la festa de Sant Jordi amb activitats populars al voltant de la literatura i les roses. La jornada es va dur a terme, com ja és habitual, a la plaça del Poble, després que l’any anterior es va haver de fer sota cobert, al Centre de Congressos, a causa de la pluja.

Sant Jordi a Andorra la VellaEn aquesta edició, la fira de Sant Jordi va comptar amb 46 parades de llibres, roses, d’artesania i manualitats, relacionades amb la festivitat, tenint, doncs, 3 estands més que l’any anterior. Per celebrar la jornada, el Comú d’Andorra la Vella va decorar la façana de la Casa Comuna i va obsequiar, a totes les persones que hi van comprar un llibre en qualsevol de les paradetes, amb un tiquet bescanviable per un exemplar de l’obra ‘Andorra la Vella, el batec d’un poble vist per Valentí Claverol’, editat per la corporació l’any 2021.

Sant Jordi a ritme de Caramelles

Des de les 11 del matí, a la Casa Comuna com a punt de partida, la Coral Rocafort va omplir de música diferents indrets de la parròquia amb la cantada tradicional de les Caramelles, una activitat que va coincidir amb la festa de Sant Jordi laurediana, que enguany va comptar amb una molt àmplia participació d’autors nacionals com ara Iñaki Rubio, Josep Dallerés, Sergi Mas, Carles Gascón, Joan Peruga, David Gálvez, Txema Díaz-Torrent, Pau Chica, Canòlich Prats, Joan Ramon Marina, Toni Gamero, Antoni Rodríguez, Fabiola Masegosa, Robert Pastor i Clàudia Cornella, que van poder signar i dedicar exemplars de les seves obres a les desenes de visitants que hi van acudir des de les 10 del matí del passat 23 d’abril a la Plaça Laurèdia.

Sant Jordi a ritme de CaramellesAl voltant de la festivitat, el Comú de Sant Julià de Lòria va organitzar tota mena d’activitats commemoratives, com ara tallers d’escriptura, concursos de microrelats i de punts de llibre, entre altres. Però, una de les accions més destacades de la jornada va ser la sessió de dibuix en directe per part de Crisisart i Marc Huguet, que van vendre les seves il·lustracions a un preu simbòlic per a ajudar a Càritas parroquial.

Sant Jordi a ritme de CaramellesEncamp, al costat de la gent gran

Tot i que no hi va haver una fira de Sant Jordi, sí que hi va haver un gran esperit festiu, especialment per part de la gent gran encampadana, que va gaudir d’un berenar de germanor i música en directe amb el Grup Euphoria al Complex Esportiu i Sociocultural d’Encamp.

Encamp Sant JordiÉs habitual que el Comú d’Encamp organitzi actes específics per a la gent gran quan hi ha festes tradicionals per contribuir a la socialització entre les persones d’edat avançada. Així ho va afirmar el conseller de Cultura i Afers Socials, David Cruz, que va remarcar la importància de crear oportunitats perquè aquest col·lectiu pugui “passar una estona molt agradable”. A l’acte, també hi van ser presents els consellers comunals Josefina Rodríguez i Andreu Riba, que van repartir roses i punts de llibre entre les diferents taules.

Encamp Sant JordiVal a dir que, en el marc de Sant Jordi, també s’hi van organitzar tallers infantils a les biblioteques comunals d’Encamp i el Pas de la Casa, perquè els més petits s’acostessin més a la literatura i a la tradició.

Gaudeix de més fotos de Sant Jordi a Sant Julià de Lòria i Andorra la Vella aquí