Especial Constitució: Emmanuel Macron i el Principat d’Andorra

El passat setembre, el Copríncep francès Emmanuel Macron va visitar el Principat, realitzant un recorregut pels set comuns, duent a terme un discurs a la Casa de la Vall i assistint a un acte públic a la plaça del Poble d’Andorra la Vella. Mostrant-se afable, cordial i molt proper al poble andorrà, no va dubtar a fer-se fotografies amb tothom i signar autògrafs a tots aquells que li varen demanar.

Fotos: Paula Cristina / César De Pablos

Entre visites i converses amb els diferents Cònsols, Macron es va comprometre, entre altres coses, a millorar les comunicacions entre França i Andorra pel Pas de la Casa, ja que els continus talls de la carretera estan passant factura al comerç del Principat. Va incidir, també, en la priorització de la seguretat en aquestes accions.

Discurs d'Emmanuel Macron a la plaça del Poble
Discurs d’Emmanuel Macron a la plaça del Poble, a Andorra la Vella.

Mostrant-se molt proper, el Copríncep francès va encoratjar als andorrans a no tenir por de l’avenir i va recalcar que sempre comptaran amb el suport de França, defensant l’acord d’associació d’Andorra amb la Unió Europea i remarcant que serà un eix de futur que no representarà cap pèrdua de sobirania i, encara menys, d’identitat per al poble andorrà. Va assegurar que avançar cap a Europa és una oportunitat que comporta un important ventall d’avantatges.

Macron també va donar suport al desenvolupament d’un projecte, per a declarar la parròquia d’Ordino reserva de la biosfera, i va destacar la bona tasca de preservació del medi natural que està duent a terme la parròquia d’Escaldes-Engordany, a la vall del Madriu-Perafita-Claror. No va deixar de banda la història d’Andorra, incidint en les oportunitats que s’havien sabut aprofitar en matèria de turisme i comerç.

Visita d'Emmanuel Macron a Escaldes-Engordany
Visita d’Emmanuel Macron a Escaldes-Engordany.

Va posicionar-se envers l’avortament, deixant molt clar que com a ciutadà i president de França sempre ha defensat la igualtat de sexes, però com a Copríncep respectaria el que decidissin els andorrans, ja que sent un poble sobirà, són els seus representants els que han de prendre una decisió.

Finalment, Macron va tornar a remarcar la connexió amb França i el seu compromís per a millorar els accessos i enfortir les relacions en matèria d’ensenyament i comerç, i va recordar que els andorrans no han de patir per encaixar amb Europa, garantint les particularitats i sobirania del país. Va assegurar que França estarà al costat d’Andorra, i no enfront.

Destacar que gràcies al seu suport, el consolat francès al Principat ha reobert les portes aquest febrer al carrer de Les Canals, permetent als més de 2.500 francesos residents realitzar tota mena de tràmits administratius al Principat, ja que fins ara no podien.

Xavier Espot i Emmanuel Macron
Discurs oficial del Cap de Govern, Xavier Espot, a la plaça del Poble.