Sostenibilitat, un objectiu de país

Des de la celebració de la XXVII Cimera Iberoamericana de Caps d’Estat i de Govern, a territori andorrà, es va fer més notòria la implicació d’Andorra envers les iniciatives mediambientals i de sostenibilitat. En el marc d’aquell fòrum, per primera vegada en 11 anys, es va realitzar la X Conferència de Ministres de Medi Ambient, una fita que la mateixa secretària general iberoamericana, Rebeca Grynspan, va lloar per la tasca que el Principat va desenvolupar com a guia del full de ruta cap a l’acompliment dels objectius de l’Agenda 2030. Però la sostenibilitat no només s’ha de treballar com a política exterior, amb cooperació internacional, sinó també a casa nostra.

Els valors de sostenibilitat i la consciència col·lectiva envers la importància del medi ambient són qüestions que es treballen des d’una perspectiva a mitjà i llarg termini. Partint d’aquesta premissa, i de la base de l’educació com a vehicle perquè les noves generacions siguin més proactives quant a la preservació de l’entorn natural i els seus recursos, el 2010 es va fundar el projecte Escola Verda, amb l’objectiu primordial de transmetre aquests valors als estudiants dels tres sistemes educatius del país. L’any passat, el 65% de les escoles formaven part d’Escola Verda, amb 10 més en procés d’adhesió.

Durant l’última dècada, Andorra ha fet passos ferms cap a la recollida selectiva de residus, en una gestió on tots els comuns, així com el Ministeri de Medi Ambient, han tingut implicació. Un dels resultats més favorables ha estat la considerable davallada en l’ús de bosses de plàstic, quan en un període de només un any, de 2019 a 2020, es va passar de fer servir 2.140.360 bosses a 431.481; és a dir, hi va haver una reducció del 79,84%. Aquesta és només una de les fites remarcades per la ministra Sílvia Calvó, qui ha indicat que l’Executiu ja treballa en un nou Pla Nacional de Residus, que permetria, en un futur, eliminar tots els plàstics d’un sol ús i incrementar el percentatge de residus reciclats per a l’any 2035.

En aquest especial, on posem la mirada en les accions mediambientals i de sostenibilitat dutes a terme pels comuns i el Ministeri, també destaquem la implicació de la ciutadania i l’empresa privada, però sense deixar de banda els compromisos adquirits per Andorra a la XXVII Cimera Iberoamericana, d’on van sorgir una sèrie d’objectius i estratègies que aprofundirem en les pàgines següents.