L’Ull Nu reivindica un cinema crític i d’autor

 “Frialdads’endú el reconeixement a millor guió i “Chaud a millor curtmetratge.

El festival andorrà de l’audiovisual Ull Nu va tancar les portes de la seva onzena edició amb un bon regust de boca. L’esdeveniment, que va donar el tret de sortida el passat 8 de maig, es va mostrar obert a tothom i per a tots els públics, a més, va dedicar una secció especial al cinema portuguès i va projectar el curtmetratge “No vull ser un heroi”, amb la intenció de sensibilitzar sobre el càncer infantil.

El premi a millor guió se’l va endur l’andorrana Andrea Sánchez amb el seu treball “Frialdad”, que explora la ficció-experimental, i l’obra “Chaud” de Franck Hourliac va ser premiada com a millor curtmetratge amb un premi de 1.500 euros, el més ben valorat econòmicament. Per altra banda, l’esdeveniment, a part de ser un altaveu pels nous talents emergents del país i aplegar enguany més de 600 obres a concurs, és tot un símbol de resistència cultural al Principat, amb l’eix vertebrador d’oferir una òptica crítica: Volem un país on es cregui de veritat en el potencial de la gent que hi viu, afirmava el codirector Marc Camardons. Les obres premiades van passar pel filtre de la muntadora Sofia Escudé, la crítica de cinema Mariona Borrull i el director de cinema andorrà Álvaro Rodríguez.

L’edició va organitzar un especial de cinema portuguès i de consciència

Tanmateix, Ull Nu va atorgar premis en moltes altres categories, començant pels guardons Ull Nu Lab de guió, dotats amb 500 euros cadascun, que es van entregar a “Un lloc segur” d’Aura Sala, i “Joguines trencades” de Max Mir i Enrique Pereira. La fotografia no es va quedar enrere en aquest certamen, premiant el projecte “Provocadora” d’Èlia Lorente. Pel que fa al Premi Arxiu Nacional d’Andorra del festival, se’l va quedar “Les vallées des rides” de Sinoë Meissonnier, i un dels premis de nova incorporació al cartell de l’Ull va ser el del millor muntatge per “Mikado”, de Miquel Gomila, que es va endur 1.000 euros de premi.

Respecte al premi Fòrum de la Joventut d’Andorra a la millor direcció va ser atorgat al videoclip “Superlesbiana” d’Anna Asensio, que va comptar amb la interpretació de la urgellenca Adriana Llobet i, enguany, el premi del públic Comú d’Andorra la Vella va ser per “Nocturnas” de Pau Canivell, Maria Sánchez i Rubén García.