(+Fotos) Andoflora fa esclatar la primavera a La Massana

Un any més, la plaça de les Fontetes va tornar a ser l’escenari d’un dels esdeveniments més colorits i destacats de la parròquia massanenca, la 28a edició d’Andoflora, la fira mercat de la planta i de la flor.

Fotos: Comú de La Massana | Noelia Farias

“Andoflora s’ha convertit en el mercat de referència quan arriba la primavera al Principat, renovant-se en cada edició”, va assegurar la cònsol major de la Massana, Olga Molné, durant l’acte d’inauguració de la fira, en el qual va estar acompanyada pel Cap de Govern, Xavier Espot i diferents autoritats comunals de la parròquia, amb les quals va recórrer els vint-i-cinc estands de jardineria i decoració que van es van instal·lar, enguany, a la plaça de les Fontetes.

Andoflora 2022

Aquesta nova edició de la fira mercat de la planta i de la flor va combinar diverses accions artístiques i socials amb la voluntat “d’apropar la cultura al poble”. Així ho va assenyalar el conseller de Cultura, Igualtat i Participació Ciutadana de La Massana, Guillem Forné.  Per aquest motiu, enguany, el comú va fer participar diferents entitats i associacions culturals de la parròquia, com ara l’Escola de Música, que va portar els instruments al recinte perquè tothom pogués provar-los,  perquè tots poguessin formar part de l’esdeveniment.

Color vermell a tot arreu

El cor va ser el tema central de l’edició d’enguany. Per això, el color vermell va estar present al llarg de les tres jornades de fira, tant en els aparadors com a la decoració del mercat, una tasca que va ser possible gràcies a la implicació de l’equip organitzatiu i dels infants que formen part de l’Esplai. Aquest color, segons Molné, simbolitza la passió, la salut, la bona energia, i l’entusiasme que es van recuperar després de dos anys d’aturada a causa de la pandèmia.

Música i dansa per a tots els gustos

La dansa va ser un dels puntals de la programació de l’Andoflora d’enguany. Per això, a la cita no va faltar el cos dansaire de l’Esbart Valls del Nord, que va portar les danses tradicionals a la plaça de les Fontetes, com tampoc van faltar les exhibicions dels grups avançats de l’escola Líquid Dansa. Els ballarins, Mònica Vega i Dani Sampaio, acompanyats per Marc Tomàs a l’acordió, van ser els encarregats d’obrir el teló amb un ball de Tango, el primer dia de la fira.

La música també va ser un dels punts més àlgids de l’agenda del cap de setmana. La plaça de les Fontetes i el teatre homònim van acollir un seguit de concerts, entre els quals van destacar la presentació del Cor de Rock d’Andorra, la Grossband, la Coral la Nota de Mataró i l’actuació estel·lar de la soprano, Jonaina Salvadó, amb l’espectacle “Va de Vals”.

Espectacles i tallers per a tothom

La programació de la 28a edició d’Andoflora va permetre als visitants gaudir de més d’una vintena d’activitats, pensades per a totes les edats, des del taller de la cerimònia del te al taller de papiroflèxia, l’exposició Floralab, o l’espai d’intercanvi d’esqueixos, en el qual tothom va poder intercanviar plantes de forma gratuïta i lliure, una activitat proposada pel restaurant la Minjadora.

Gran afluència de públic

Aquesta 28a edició va estar marcada per una important afluència de públic durant els tres dies de fira, sobretot, dissabte a la tarda i diumenge a migdia. Segons, Guillem Fornè, l’Andoflora d’enguany va ser una de les més participatives, no només per la diversitat de parades que va haver-hi sinó també pel bon temps que va acompanyar durant les tres jornades i que va permetre dur a terme totes les activitats que hi havia previstes.

Entrega de premis

Els concursos també es van fer el seu lloc a la fira i els participants es van emportar el seu corresponent premi. Pel que fa al Concurs d’Instal·lacions Urbanes, el primer premi va ser per E-Naturam amb la seva creació titulada “Frida mirant el jardí”, una obra artística floral molt elaborada i amb una harmoniosa optimització de l’espai.

D’altra banda, la carnisseria Àngela va ser la guanyadora del Concurs d’aparadors, amb una composició al voltant d’una vaca, el producte del seu negoci. En aquesta edició, també va tenir lloc un concurs artístic a càrrec de la Capsa, amb la col·laboració de les escoles d’art del país. Susagna Pérez amb l’obra “Cor-Grana” es va emportar el primer premi.

La cloenda de la 28a edició es va fer amb el lliurament del quadre dedicat a Frida Kahlo, pintat per l’artista massanenca Ona Saumell, que el va elaborar en directe davant el públic de la fira.