Govern posa fre a la inversió estrangera en immobles

El Govern d’Andorra ha anunciat la suspensió transitòria de les autoritzacions d’inversió estrangera en immobles com a resposta a l’augment significatiu d’aquest tipus d’inversió al país, un fet que genera una important pressió en el mercat d’habitatge i, com a conseqüència, una davallada en el poder adquisitiu dels andorrans i residents.

Foto: SFGA/CEsteve

La ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, impulsa aquesta mesura perquè sigui sotmesa debat i votació al Consell General el 7 de setembre vinent.

Aquesta decisió té com a objectiu assegurar un creixement sostenible i revertir directament a l’Estat la capacitat econòmica d’aquesta inversió estrangera a través d’un futur impost sobre aquest tipus d’inversions. Mentre s’estableix el percentatge de la taxa i per evitar un efecte crida d’inversors durant aquesta pausa reguladora, el Govern ha optat per presentar un Projecte de Llei de suspensió de la inversió estrangera en immobles amb caràcter d’extrema urgència i necessitat.

El cap de Govern, Xavier Espot, i la ministra Conxita Marsol defensen que aquesta és una mesura puntual destinada a abordar el problema de la manca d’habitatges de lloguer a preus assequibles al país. Mentre es desenvolupa aquest impost, el Govern té la intenció de treballar en l’actualització de la Llei d’inversió estrangera i de presentar-la durant el primer trimestre de 2024.