La música i la poesia protagonistes del Dia Mundial de la Poesia

La parròquia encampadana va celebrar el Dia Mundial de la Poesia, amb música en viu i amb la lectura de poemes, a càrrec dels voluntaris per la llengua i alumnes del col·legi Maria Moliner.

Fotos: Nelly Dedea / Comú d’Encamp

L’acte, organitzat de manera conjunta pel Comú d’Encamp i el ministeri de Cultura, va tenir lloc el passat 23 de març, a la sala de Festa del Complex Esportiu i Sociocultural d’Encamp. En aquesta vuitena edició es va apostar per un format poètic i musical titulat ‘Varosha’, que va ser protagonitzat per la poetessa Mireia Calafell i la violoncel·lista, Björt Rùnars.

Segons Calafell i Rùnars, Varosha reflecteix la lògica pròpia d’una manera d’entendre el món, com a lloc que pot ser devorat –amb el turisme, amb una guerra– i, al mateix temps, el misteri i la bellesa contradictòria d’un espai que, pel fet de poder ser habitat altra vegada, permet pensar una nova manera de fer, de ser i de dir-nos.

Durant l’acte, diverses parelles de joves, pertanyents al programa del Voluntariat per la llengua i alumnes de l’escola Maria Moliner, van ser els encarregats de recitar i omplir de poesia el vespre encampadà.

“Outlet”, de Josefina Porras, va ser el poema triat, per recitar en aquesta ocasió, per Cintia Lacube; Latifa Boulife li va posar veu al poema d’Elena Aranda; Diana Salas va realitzar la lectura d’un poema de Bruna Generoso; mentre que, María Alba va ser l’encarregada d’interpretar “El silenci de les pedres” de Jaume Ten, guanyador del concurs de poesia Miquel Marti i Pol, de l’any 2019. Però ells no van ser els únics els alumnes de l’escola María Moliner, també van tenir el seu lloc en l’escenari, la parella lingüística formada per Abel Delgado i Besi Maria Rodríguez, que va interpretar un poema de Selva López; Álvaro Permantin i Edgar Sevilla, van recitar el poema d’Albert Ruiz Feijóo, i finalment, Giselle Micó i Georgios Jeri, van realitzar la lectura de “Divendres”, una peça corresponent a Nacho Mayo.

Si bé l’aforament a l’espectacle es va reduir a un 40%, gairebé un centenar de persones van assistir a la sala, per gaudir d’aquesta celebració, que va comptar amb la presència de la cònsol Major de la parròquia, Laura Mas, qui es va encarregar de donar la benvinguda als assistents i de recitar el poema “No em despulleu”; el cònsol Major de la parròquia laurediana, Josep Majoral; la ministra de Cultura i Esport, Sílvia Riva, que va recitar el poema ‘Hotel Andorra Park’ del desaparegut Joan Margarit; i la secretària del Govern d’Andorra, la senyora Esther Fenoll, entre altres autoritats.

Durant la seva intervenció, Laura Mas va destacar la possibilitat de poder celebrar, un any més, malgrat les actuals condicions sanitàries, el dia de la poesia en la parròquia. Una efemèride que Encamp commemora, des de l’any 2010, a través de les biblioteques. En aquest sentit, Sílvia Riva, va assenyalar que, commemorar aquest dia, li feia una especial il·lusió, ja que l’acte va vincular voluntariat per la llengua i la poesia.

El vespre va finalitzar amb l’espectacle poètic i musical, en el qual Mireia Calafell va recitar poemes de la seva pròpia creació i Björt Rùnars, va fer l’acompanyament amb el seu violoncel.