La Ruta Mariana transcendeix límits

La devoció per la Mare de Déu transcendeix totes les fronteres i barreres geogràfiques, ideològiques i culturals. La Ruta Mariana és un itinerari de fe i cultura que uneix cinc santuaris, situats a Espanya, França i Andorra, sota una mateixa peregrinació i com a destí global. Cadascun dels santuaris ofereix la possibilitat d’acostar-se a la Verge Maria i permet apreciar conjunts artístics i monumentals únics. Els santuaris que integren la Ruta Mariana i donen sentit al recorregut són els següents:

 El Pilar (Saragossa, Espanya)

És un dels santuaris més importants del món catòlic i està situat a la vora de l’Ebre. Segons la tradició, la nit del 2 de gener de l’any 40, “la verge Maria va ser a Saragossa per a confortar a l’Apòstol Santiago que estava predicant l’Evangeli a la vora de l’Ebre”, deixant com a testimoni una columna. Sobre la columna o pilar que va portar la verge en la seva vinguda, es va construir la primera capella, la qual cosa la va convertir en el primer temple marià de la cristiandat.

Torreciutat (Osca, Espanya)

Es tracta d’un modern santuari situat a la província d’Osca. La seva construcció es va realitzar a pocs metres de l’antiga ermita, lloc que va donar origen a la devoció de la Verge de Torreciutat. La imatge de la verge és de fusta d’àlber i es troba en perfecte estat de conservació. Les seves faccions, l’actitud frontal de la figura, la desproporció del cap i mans, entre altres detalls, corresponen al cànon romànic.

Montserrat (Barcelona, Espanya)

Està situat al cor de la muntanya més emblemàtica de Catalunya: Montserrat. El primer esment documental data de l’any 888. La basílica va ser construïda en el segle XVI, d’estil gòtic-renaixentista. Va ser consagrada en 1592, la façana actual data de l’any 1901 i el seu interior va ser restaurat després de la destrucció napoleònica l’any 1811. A més de ser Santuari, és monestir i muntanya.

Lourdes (França)

Bernardeta Soubirous i les aparicions de la Verge són claus per a comprendre l’origen del Santuari. En 1858, quan Bernardeta tenia 14 anys, la Verge se li va aparèixer en 18 ocasions. Això va donar lloc a les primeres peregrinacions i l’aixecament de la capella. Està formada per tres cavitats desiguals i la més gran és el lloc on se celebra la missa. La talla de la verge es va realitzar seguint les indicacions de Bernardeta.

Meritxell (Principat d’Andorra)

El complex del Santuari de Meritxell ha estat declarat Bé d’Interès Cultural pel Govern d’Andorra. L’any 2014, el Papa Francesc li va atorgar el títol de Basílica Menor, la qual cosa l’ha convertit en un dels espais de culte més important del país. La imatge que es pot veure en l’actualitat és una còpia de la talla romànica que va desaparèixer després de l’incendi del 8 de setembre.

Foto: Ricardo Bofill Escofer

Aquest recorregut de peregrinació a través de la Ruta Mariana és un viatge que permet manifestar la fe, mentre s’aprecia part de la història, l’art i l’arquitectura dels cinc santuaris que conformen l’itinerari.