Ningú no sap què passarà amb les PIMES

Les micro, petites i mitjanes empreses (PIMES) són aquelles amb menys de 250 treballadors i, normalment, amb una facturació anual inferior als 50 milions d’euros. És per això que aquesta tipologia de negoci acostuma a ser la més vulnerable, però serà una de les que ha sortit més perjudicada durant i després de la crisi sanitària?

Fotos: César De Pablos / SFGA / JAViladot

Tot i que Govern, FEDA o Andorra Telecom, entre altres, han donat ajudes i facilitats a totes les empreses que ho han necessitat, des de principis de març, com per exemple els crèdits tous, descomptes en la factura de la llum i modificacions en la factura d’Internet i telèfon, en alguns casos això no ha estat suficient, ja que l’actual crisi sanitària, viscuda al país i arreu del món, va comportar l’aturada de totes les activitats econòmiques, i això, a la vegada, va provocar que moltes empreses es quedessin sense ingressos i amb un futur incert.

Són les PIMES les més afectades?

Al país hi ha unes 1200 PIMES. El Ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, va aclarir que: “No tinc la xifra de PIMES que han tancat durant la crisi sanitària i no ho sabria dir, com tampoc sabria dir si alguna ha tancat. Sé que de vegades responent i dient el que dic he aixecat alguna polèmica, però això respon a la realitat i a tocar de peus a terra. El Govern ha fet, i farà, tots els esforços necessaris perquè cap empresa es vegi obligada a tancar, ni cap treballador per compte propi es vegi obligat a cessar la seva activitat, ni cap assalariat perdi el seu lloc de feina. Però pensar que això no passarà i dir que no passarà és negar la major. Davant una crisi econòmica sense precedents motivada per una crisi sanitària inèdita en els últims 30 o 40 anys, tocarà dir que alguna empresa tancarà, però que el Govern ha estat atent des d’un inici i ha vetllat amb els seus programes de crèdits tous, els seus programes de finançament i una llei el màxim de generosa, amb la capacitat econòmica que té l’Estat de poder garantir les suspensions de contractes de treball. Per tant, crec que malauradament algú es veurà avocat, si no s’hi ha vist ja, a tancar la seva empresa. També caldrà veure si són empreses que tanquen per la crisi actual o perquè ja tenien, anteriorment, una situació delicada. Però en qualsevol cas, el Govern ha esmerçat tots els esforços, i els seguirà esmerçant, perquè cap empresa hagi de tancar el seu projecte empresarial i, potser, el seu projecte de vida”.

Ministre Jordi Gallardo

La Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra tampoc té cap dada al respecte. Aquest juliol duran a terme una enquesta que els hi proporcionarà la informació necessària, però fins llavors no poden avaluar l’impacte que ha tingut la crisi sanitària sobre les PIMES del país.

Marc Aleix, president de l’Associació PIME d’Andorra, ens ha comentat que tot i no tenir informació sobre les PIMES que han hagut de cessar la seva activitat a causa de la Covid-19, sí que és cert que algunes han hagut de tancar portes per problemes propis del mercat o de solvència, tot i que tampoc no sap el nombre. També afirma que el sector que s’ha vist més perjudicat dins la crisi sanitària, i en el món de les PIMES, ha sigut el dels serveis, i afirma que “això és un problema de fons d’Andorra. Fa molts anys que la política d’aquí no va enlloc. A partir del moment en el qual l’Estat rep pocs impostos, poca cosa pot fer. És un peix que es mossega la cua.”

democrates 2023