Govern presenta el Pla Engega 2020 per a vehicles elèctrics

El dimarts, dia 2 de juny, el ministre Jordi Gallardo va presentar el programa Engega 2020. Aquest pla té l’objectiu, promoure i impulsar les compres de vehicles elèctrics, mitjançant ajudes per a la compra d’aquests, així com facilitar el desballestament dels automòbils antics.

Renault Zoe elèctric Pla Engega 2020

D’aquesta manera, Govern atorgarà diferents ajuts, amb el complement dels que també oferiran des dels punts de compra. Per turismes 100% elèctrics, Govern ajudarà amb 8.000 € i el punt de venda, amb 1.000 €; per a la compra de turismes híbrids, Govern donarà 4.000 € i el punt de venda 1.000 €; per furgonetes o camionetes elèctriques, Govern atorgarà 13.000 € i el punt de venda 1.000 € i, finalment, per motocicletes elèctriques, Govern correspondrà amb 1.250 € i el punt de venda amb 250 €. S’ha de tenir en compte que els ajuts màxims només poden ser del 35% de l’import del vehicle.

Mitsubishi Outlander PHEV

Així i tot, el Pla Engega es vol centrar en la renovació de vehicles mercantils, és a dir, furgonetes i camionetes, ja que al Principat un 30% d’aquests vehicles tenen més de 15 anys d’antiguitat. És per això que, tant Govern com els punts de venda d’aquest tipus de vehicles, també donaran ajudes referents al desballestament dels vehicles en funcionament en cas de compra d’un vehicle elèctric o híbrid. D’aquesta manera, Govern atorga 1.000 € en el desballestament d’un turisme i en 1.500 € quan es tracti d’una furgoneta o camioneta elèctrica, mentre que els punts de venda donaran ajudes per valor de 1.000 € quan es tracti del desballestament d’un turisme i de 1.000 € quan es tracti del d’una furgoneta o camioneta. Així i tot, perquè aquestes ajudes es duguin a terme, la condició és que el vehicle tingui més de 15 anys d’antiguitat, des de la data de fabricació, i també que tingui la ITV vigent.

Per altra banda, Gallardo també va parlar sobre la Zona de Baixes Emissions (ZBE) de Barcelona. En aquest aspecte, Govern ha creat tarifes per a la inscripció dels vehicles andorrans al Registre Metropolità de vehicles autoritzats a circular per aquesta zona, sent de 5,80 € per a la inscripció total i de 2,40 € per a la inscripció diària. Des del 2 de març, a Andorra s’han presentat un total de 3.510 sol·licituds per formar part de la ZBE, de les quals 3.371 ja han estat resoltes.