(+Fotos) El president de la Generalitat de Catalunya visita el Principat d’Andorra

El cap de Govern, Xavier Espot Zamora, ha posat l’accent sobre “les excel·lents relacions de veïnatge” que caracteritzen el Principat i Catalunya. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha deixat oberta la possibilitat que ambdós territoris col·laborin en la candidatura dels Pirineus per als Jocs Olímpics d’Hivern 2030.

Fotos: César De Pablos

Xavier Espot i Pere Aragonès

Amb l’objectiu de tractar diferents aspectes de la cooperació entre Catalunya i Andorra, com ara el medi ambient, les infraestructures i la cultura, Aragonès i Espot s’han reunit, avui, a l’edifici administratiu del Govern d’Andorra.

Xavier Espot i el president de la Generalitat

El president de la Generalitat, acompanyat de Victòria Alsina, consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, han participat en una trobada amb la delegació andorrana, encapçalada pel cap de Govern, i conformada, entre altres representants, per la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, i per l’ambaixador d’Andorra a Espanya, Vicenç Mateu. L’ambaixador d’Espanya a Andorra, Àngel Ros, també ha format part de la reunió.

Reunió entre la delegació de la Generalitat i la d'Andorra

“Compartim territori, compartim cultura, compartim llengua, compartim Pirineus, però sobretot compartim reptes de futur i oportunitats per la ciutadania d’Andorra i Catalunya”, ha expressat Aragonès, que, com a fruit d’aquest contacte –cal dir que una reunió prèvia va tenir lloc el juliol passat al Palau de la Generalitat–, es preveu la creació d’una delegació de la Generalitat de Catalunya a Andorra. “Creiem que, si amb algun Estat hem de tenir una relació especial, aquest és Andorra”, ha emfatitzat, mentre que Espot ha valorat aquesta com “una bona iniciativa per reforçar les nostres excel·lents relacions de veïnatge”.

Fruit d’aquesta reunió, es preveu la creació d’una delegació de la Generalitat de Catalunya a Andorra

Delegació Andorrana

L’aprofundiment de la difusió de la llengua i la cultura catalanes, mitjançant l’impuls de la Fundació Ramon Llull, és, igualment, un dels punts claus remarcats per ambdós representants, que també han informat que es troben treballant en un acord per a la prevenció d’incendis, en la promoció de l’intercanvi econòmic, en la recerca i la tecnologia alimentàries, en el foment del sector primari, en la formació esportiva, en la gestió de residus, en la col·laboració de la medicina legal i forense, entre altres temes, com ara la candidatura dels Pirineus com a seu dels Jocs Olímpics d’Hivern 2030, “un projecte molt rellevant” per al qual la Generalitat no descarta una futura sinergia amb Andorra. “És una oportunitat per sumar; la voluntat hi és”, ha manifestat Aragonès, tot i que encara cal esperar els resultats dels estudis tècnics que es duen a terme.

Quant a les infraestructures, el Cap de Govern ha lloat la bona tasca que han fet l’Estat espanyol i la Generalitat per posar en funcionament l’aeroport d’Andorra-La Seu, amb una primera ruta que connecta el Principat amb la ciutat de Madrid. Tanmateix, ha informat que “hem decidit delegar a un equip tècnic els projectes d’obertura en matèria d’infraestructures d’Andorra” per millorar les connexions viàries i ferroviàries amb el Pirineu català.

Sobre la delimitació frontera amb Espanya, ambdós mandataris s’han compromès a continuar coordinant-se per “trobar una solució de compromís que sigui beneficiosa per a totes les parts”.

Xavier Espot
Un tast de romànic

Després de dinar a l’Andorra Park Hotel de la capital, les delegacions catalana i andorrana han visitat l’església romànica de Santa Coloma, on han gaudit de la projecció del videomapatge que “reviu” els frescos que ornamentaven l’interior d’aquest temple del segle X. La visita oficial ha culminat amb una mirada als objectes i peces històriques a l’Espai Columba.

Visita a l'església romànica de Santa Coloma
Gaudeix de totes les fotos d’aquest esdeveniment aquí:

Visita oficial de Pere Aragonès al Principat d