S’anuncien els protocols a seguir a partir del dia 1 de juny

El ministre Jordi Gallardo va anunciar, durant la roda de premsa d’ahir, que són 7.359 els usuaris que han patit un ERTO i 2.271 els que han vist reduïda la seva jornada laboral. Aquestes dades per sectors afecten, majoritàriament, al comerç (39,6%), l’hostaleria (29,6%) i les activitats immobiliàries i de lloguer, així com serveis empresarials (9,8%).

Fotos: SFGA/JAViladot

Gallardo també va actualitzar les dades referents al segon programa de crèdits tous de Govern i va explicar que, aquesta vegada, comptaran amb una novetat: s’obre una línia de crèdit adreçada als treballs d’adequació per a empreses que necessitin fer una inversió per adaptar-se a les mesures imposades a causa de la Covid-19.

El ministre també va explicar els protocols i recomanacions generals que s’hauran de tenir en compte a partir del dia 1 de juny amb la reobertura total de les activitats econòmiques d’Andorra. Entre les quals, va destacar la distància mínima d’1,5 metres i l’ús de materials protectors com ara mascaretes i gels hidroalcohòlics. Específicament i destacant el sector del retail, Gallardo va destacar que s’haurà de reduir la capacitat dels emprovadors al 50% i separar les peces de roba que s’hagin utilitzat per mantenir-les en quarantena 48 hores. Quant als establiments de perfumeria i estètica, no és recomanable utilitzar mostres i testers. Finalment i pel que fa a les òptiques, es recomana que el client no s’emprovi les muntures lliurement, sinó a través d’un treballador.

La Ministra de Turisme, Verònica Canals, va explicar els protocols de seguretat que es duran a terme, a partir del dia 1 de juny, tenint en compte l’obertura de la frontera francesa. Quant al turisme, Canals va destacar que se n’han creat 7 en conjunt, i que han elaborat entre els ministeris de Salut, Turisme i les associacions del sector, i són els següents: el protocol d’allotjaments turístics, que agrupa hotels, hostals, residències i pensions; el protocol que engloba totes les empreses de Gestió d’habitatge d’ús turístic (HUT), el protocol per a aparthotels i allotjaments turístics, el protocol d’allotjaments rurals, el protocol de càmpings, els protocols de refugis de muntanya i, finalment, el protocol d’agències de viatges.

Roda de premsa del 27/05

Quant als hotels, desapareixeran els bufets lliures i es potenciaran els serveis d’habitacions i el servei a taula. A més a més, també es duran a terme mesures de desinfecció específiques, com són els cartells informatius i l’ús de material EPI per als treballadors.

Referent als protocols específics per als equipaments culturals, que afectaran els museus, les sales d’exposicions, les galeries d’art, els centres d’autoaprenentatge i les biblioteques, Verònica Canals va explicar que seran gratuïts durant el mes de juny i que es prendran mesures relatives als fluxos d’entrada, l’ús obligatori de les mascaretes i els gels hidroalcohòlics i l’ús obligatori de targeta bancària a l’hora de realitzar pagaments. Quant a les biblioteques, només restaran obertes per a préstecs bibliotecaris i amb cita prèvia.

La ministra també va explicar quines són les recomanacions per als equipaments esportius,  siguin públics o privats, i va destacar que l’assistència s’haurà de fer amb reserva prèvia, limitant l’accés a zones de vestidors i dutxes, i s’hauran d’eliminar els sistemes de control amb empremta dactilar. Tanmateix, s’hauran de netejar les màquines i material abans i després de cada ús.

El ministre Eric Jover va actualitzar les dades sanitàries, destacant que, dels 763 casos totals, en queden 33 d’actius. 679 s’han recuperat i les defuncions segueixen a 51 sense augmentar. A part, Jover va anunciar que ahir es va resoldre la subhasta de deute públic. Govern va llençar, fa unes setmanes, una nova emissió de 125 milions d’euros, a 1 any i al 0,50% d’interès, amb l’objectiu de finançar l’increment de dèficit que hi haurà durant aquest any per culpa de tres factors: la baixada d’ingressos per part de l’administració pública, les despeses directament associades a la crisi sanitària i els programes econòmics d’incentiu al teixit econòmic andorrà. Aquesta nova emissió de deute extraordinari va rebre 176,4 milions de demanda, un 140% més del total de l’emissió.

El ministre també va explicar que s’ha aprovat l’extensió de permisos de residència dels temporers fins al dia 15 de juny, però aquest cop se’ls hi demanarà que acudeixin directament a immigració per tal de poder-ne fer un recompte més exhaustiu.

Jover també informar de l’aprovació de la flexibilització dels requisits econòmics associats al reglament que regula els ajuts econòmics per als propietaris de locals comercials o habitatges de lloguer. Aquesta flexibilització dels llindars, que passa a ser de 48.000 € per persona individual i de 54.000 € per unitat familiar, té l’objectiu que s’hi puguin acollir més persones.

Quant al servei de tràmits de l’administració, que fins ara funcionava només amb cita prèvia, tornarà a tenir un horari d’atenció al públic de 8:00 h a 17:00 h de dilluns a dijous i de 8:00 h a 15:00 h els divendres.

Referent al telèfon 188, creat especialment per fer front a la Covid-19, en queden reduïts els horaris, passant a ser de 8:00 h a 17:00 h i no fins a les 00:00 h com fins ara. Jover també va anunciar que es reprenen els plans de caça.

Roda de premsa del 27/05