Quatre generacions unides per una visió comuna

Parlar de Cottet és parlar dels 120 anys d’història d’un negoci familiar, però també d’una de les  marques pioneres en el camp de la salut visual i auditiva que, amb el pas dels anys, va anar creixent fins a convertir-se en una de les empreses líders del mercat espanyol i ara també andorrà.

La primera pedra

La història de Cottet comença a escriure’s cap a l’any 1840 a Morez du Jurá,  França, on els pares de Constantino Cottet, fundador de la primera botiga Cottet a Catalunya, instal·lada al Portal de l’Àngel, confeccionaven muntures que venien al canal multimarca. Aquesta es va convertir en la primera òptica per dimensions i la més emblemàtica d’Europa, ja que comptava amb 2000 metres quadrats de superfície. En aquella època, Cottet va ser més que una botiga especialitzada en el sector òptic, perquè també venia aparells de precisió com ara prismàtic, telescopis i fins i tot aparells per a un  nou art que tenia grans seguidors a Catalunya: la fotografia.

La segona generació al capdavant del negoci

Constantino Cottet va morir 13 anys després de l’obertura de la primera botiga a Espanya, però els seus tres fills – Fernando, Rolando i Renato – es van fer càrrec del negoci familiar. Aquesta segona generació va ser una de les peces claus per transformar l’empresa i consolidar la seva presència a la resta d’Espanya. Així va ser com l’any 1930 es va obrir el primer establiment Cottet a Madrid.

L’arribada de la Guerra Civil va obligar als tres germans Cottet a marxar a Sevilla on van posar en funcionament la Indústria Nacional d’Òptica (INDO), especialitzada en el disseny i fabricació de muntures i ulleres de sol.

Les dècades dels 50 i 60 van ser el veritable boom de Cottet. La millora en el nivell de vida de la societat i l’evolució de la indústria òptica, on s’incorpora el concepte de moda, van contribuir a l’expansió de la marca, que en aquell moment ja tenia 4 botigues a Madrid i 2 a Catalunya.

Un símbol de Barcelona

Amb una estructura 570 metres de tub de neó i amb un pes 2.000 quilos, l’any 1956 va ser inaugurat a l’exterior de l’edifici Cottet un gegantesc termòmetre, el qual, amb el pas dels anys, va acabar per convertir-se en símbol ciutadà, fins al punt que l’Ajuntament de Barcelona el va declarar ben d’interès social.

Tercera generació                    

L’any 1974, Jorge Cottet Sebilé, net de Constantino, va agafar les regnes del negoci juntament amb la seva germana Janine, després de la mort dels 3 germans Fernando, Rolando i Renato.

La tercera generació, enmig de l’efervescència dels anys 80, va liderar l’expansió de Cottet que, en aquell moment, va arribar a tenir fins a 20 punts de venda entre Catalunya i Madrid.

Andorra

L’any 2013, Cottet obre el seu primer centre d’òptica i audiologia a Andorra, fent realitat així el somni de l’expansió internacional.

Canvi generacional

L’any 2017, en Javier Cottet i el seu germà menor, Alex Cottet, capitanegen el negoci familiar. Tots dos van liderar un procés de professionalització i modernització de la marca. L’objectiu d’aquest procés va ser millorar la gestió, sobre la base de la innovació i la tecnologia, per tal de continuar mantenint la qualitat dels productes i serveis, l’atenció al client, així com el servei postvenda.

Fites aconseguides

Actualment, Cottet compta amb 38 punts de venda, 220 empleats i  3 marques de producte propi: Cottet Barcelona, amb ulleres de sol i graduades, Lunettier 1840, amb muntures per graduar, inspirades en els orígens francesos i Urban amb ulleres de sol i graduades tant per a adult com per a nens (Urban Junior).

Funcionament del negoci a Andorra

“Estem molt contents del funcionament de la sucursal a Andorra. El nostre objectiu és convertir-nos en un centre de referència al Principat pel que fa a la cura de la salut visual i auditiva, amb un producte diferent” – Alex Cottet.