Residir a Andorra no és tan fàcil…

“Com que passo més de 183 dies a Andorra soc resident fiscal a Andorra”. Aquesta afirmació, el dia d’avui no és correcta, segons explica Maika Nin, sòcia d’addwill Andorra. Pot donar-se el cas que tot i passar més de 183 dies a Andorra, i complint amb la norma interna d’IRPF andorrana, sigui resident fiscal a Andorra, però també en algun altre país pels interessos econòmics o vitals.

Si s’ha traslladat la residència a Andorra, és important que s’adeqüi el permís obtingut a la situació professional, però alhora serà molt rellevant saber com queda la situació a l’estat del qual es procedeix.

Les normatives internes d’IRPF, per determinar les residències fiscals, normalment utilitzen criteris quantitatius (nombre de dies), i criteris qualitatius (interessos econòmics o vitals). Aquests últims, els criteris qualitatius, poden basar-se en interpretacions o raonaments subjectius. Per això, des d’addwill volen destacar que en cas que una persona hagi deixat la residència en un altre país per venir a ser resident fiscal a Andorra, però manté lligams a l’estat d’origen (com poden ser fonts de rendes, patrimoni o relacions personals), això podria provocar un conflicte de residència i que dos estats la considerin resident fiscal. Si aquests dos estats tenen conveni de doble imposició subscrit, i vigent, aquest serà el que acabarà determinant d’on és resident aquella persona.

Quina solució proposa addwill per evitar mals de cap?

Per la nostra experiència, pot ser molt útil per a una persona, en cas que hagi traslladat la residència a Andorra, però mantingui lligams al seu estat d’origen, realitzar una auditoria fiscal sobre la seva residència on, a través d’una valoració detallada de la seva situació personal i econòmica (due diligence fiscal), ens permetrà, sabent les interpretacions que en fan les agències tributàries, determinar si pot trobar-se en algun escenari compromès o si li convé promoure algun canvi en la seva situació.

Presenta els teus impostos a Espanya des d’Andorra, també l’IRNR

 El grup addwill disposa de GD@ Telemàtica, servei que gestiona des d’Andorra els certificats digitals imprescindibles per a empreses i particulars en les seves declaracions tributàries a Espanya. addwill evita així als seus clients nombrosos desplaçaments, amb l’estalvi de temps que això suposa.

A través d’aquest servei, GD@ Telemàtica, addwill pot realitzar totes les gestions davant els organismes espanyols, com ara el famós formulari 210, Impost de la Renda dels No Residents (IRNR), que han de presentar tots els residents a Andorra que tenen propietats a l’estat veí, abans del 31 de desembre. A banda de la presentació anual, aquells que tinguin les seves propietats arrendades a Espanya també cal que presentin el formulari 210 trimestralment.

En resum, addwill estalvia temps i diners en tràmits burocràtics i sense haver de sortir del país.

Sobre addwill

 addwill cobreix íntegrament qualsevol necessitat d’assessorament mercantil, processal, civil, fiscal, comptable i laboral, tant a Andorra com a l’estranger. Amb oficines a Andorra la Vella, Barcelona (a Passeig de Sant Gervasi i al Carrer Balmes), Madrid, Girona i Balears, i formant part de la xarxa internacional ITSG (International Tax Specialist Group), addwill soluciona fàcilment i amb agilitat les necessitats de les empreses andorranes amb vincles internacionals.

Amb un equip humà de més de 100 professionals d’alta qualificació, l’empresa treballa amb l’objectiu que els seus clients puguin centrar-se en el seu projecte i fer-lo créixer, aportant compromís i precisió en el seu dia a dia, i coneixement i valor afegit en les seves decisions estratègiques. Garantint serveis personalitzats i amb uns valors molt clars: iniciativa, honestedat, objectivitat, rigor, eficiència i innovació.

C/ Prat de la Creu nº 77, AD500 – Andorra la Vella ·  addwill.eu/andorra ·  andorra@addwill.eu · Tel.:  (+376) 833 333