Tenir cura del patrimoni natural i cultural del país és tasca de tots

La Vall del Madriu, 17 anys de Patrimoni Cultural

La Vall del Madriu-Perafita-Claror va ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, l’any 2004, atenent el seu valor paisatgístic. Se situa al sud-est del país i ocupa una superfície de 4.247 hectàrees. El territori patrimonial es reparteix entre els terrenys pertanyents a les parròquies d’Encamp, Andorra la Vella, Sant Julià de Lòria i Escaldes-Engordany.

Amb l’objectiu de continuar sumant esforços per conservar i preservar el territori de la Vall de la Madriu, els quatre comuns implicats en la seva gestió, van presentar una nova ordenació que preveu:

  • Prohibició de l’accés i circulació a vehicles rodats, siguin o no motoritzats, amb l’excepció de vehicles d’emergència i serveis de conservació.
  • Prohibició d’introduir espècies que no siguin autòctones o de destruir o tallar la vegetació.
  • Regulació del volum màxim de persones, a través d’un sistema obligatori de reserves, els dies d’acampada en la zona.
  • Introducció d’un règim sancionador amb multes que van, des dels 60 a 12.000 euros, per a totes aquelles actuacions que perjudiquin el patrimoni natural.
  • Incorporació de la Vall del Madriu al projecte Pyrénées-Pass

En l’actualitat, la vall conserva diversos elements com ara les estructures d’explotació, organització i gestió de recursos naturals, que reflecteixen la utilització i evolució del territori al llarg de la història.

La inscripció en la llista del Patrimoni Mundial consagra el valor universal excepcional d’un bé cultural o natural perquè sigui protegit en benefici de tota la humanitat.

Ordino, Reserva de la Biosfera per la UNESCO

El respecte per la natura, el patrimoni, la cultura i la identitat han estat elements claus per  fer possible que la UNESCO reconegui la parròquia ordinenca com a reserva de la Biosfera, una distinció que valora aquells espais on conviuen la conservació del patrimoni natural i les activitats econòmiques, amb el desenvolupament sostenible del territori.

Eduard Betriu, president de la Comissió d’Agricultura, Medi Ambient i Sostenibilitat d’Ordino, expressa que “sempre hem buscat aquest equilibri entre el desenvolupament econòmic i social que doni resposta al creixement de la població i al patrimoni natural de la vall, en el nostre cas molt lligat al llegat cultural. És per això que hem rebut el reconeixement de la UNESCO i hem estat declarats Reserva de la Biosfera”.

Què és una Reserva de Biosfera?

Una reserva de la biosfera no és només un espai natural protegit. És una regió que es compromet a conciliar la biodiversitat, el desenvolupament socioeconòmic i els valors culturals, mitjançant l’adopció d’objectius de desenvolupament sostenible.