TikTok, una app de vídeos envoltada en controvèrsia

Xarxes socials, smartphonesappsinfluencers… tiktokers? Cada dia hi ha una nova aplicació o eina tecnològica que ens fa adaptar el nostre llenguatge. Si amb l’auge de YouTube ja parlàvem de youtubers, o instagramers, en el cas dels usuaris d’Instagram, la consolidació de TikTok com a una de les apps més populars entre els joves, ens convida a identificar aquests com a tiktokers, un terme que està guanyant acceptació molt ràpidament; però la popularitat de l’app no és només qüestió dels joves, sinó que és també un tema d’interès entre grans empreses i les més altes esferes polítiques.  

Si quelcom positiu ens ha deixat la pandèmia de la Covid-19, és la capacitat de trobar noves formes d’expressar-nos i comunicar-nos amb altres persones. Durant els mesos de confinament que, en menor o major mesura han afectat als diferents països, aplicacions mòbils i xarxes socials, com ara Instagram, Facebook, Twitter i YouTube, han vist un increment significatiu del seu tràfic. Però què sabem de TikTok, la famosa aplicació que és tan usada entre joves i no tan joves?  

Diferents mitjans i agències dels Estats Units han seguit molt de prop l’evolució de l’ús d’aquestes plataformes socials, entre les quals Twitter és una de les més beneficiades. La xarxa social de l’ocellet blau, segons The Washington Post, va reportar xifra rècord de 166 milions d’usuaris diaris durant el passat mes de maig, un resultat considerablement millor als 152 milions de 2019. Però aquesta no va ser l’única app que va millorar els seus números d’usuaris, ja que TikTok va reportar que, a final d’abril passat, va superar la xifra de 2 mil milions de descàrregues i, segons lagència mesuradora Sensor Tower, aquesta app va ser, durant el passat juliol, la més popular entre aquelles que no pertanyen al sector dels videojocs als Estats Units. 

TikTok

Si no ets un usuari àvid de les xarxes socials, és possible que desconeguis què és realment TikTok, malgrat que alguna vegada hagis sentit el seu nom. Tiktok és una aplicació d’origen xinès i, en aquell país, és coneguda com a Douyin; bàsicament, és una xarxa social de creació i difusió de vídeos curts, als quals se’ls pot afegir música, i s’usa per a compartir balls, lip-sync, comèdia i altres formes d’entreteniment que considerin els mateixos usuaris. Com a curiositat, la persona més famosa d’aquesta xarxa social és una jove de 16 anys, Charli D’Amelio, qui té més de 84 milions de seguidors pels seus vídeos ballant. Impressionant, oi? 

Doncs, tal com els youtubers, els tiktokers continuen guanyant espai i presència en les xarxes socials. No obstant això, com que no compta amb una plataforma d’anuncis publicitaris, com és el cas de YouTube, els tiktokers, segons la seva influència, han de buscar diferents alternatives per a generar ingressos, motiu pel qual molts d’ells firmen contractes de patrocini amb tota mena de marques. La promoció creuada entre plataformes, és a dir, penjar el vídeo de TikTok en xarxes com ara YouTube o Facebook, pot derivar en ingressos des d’aquestes, amb la qual cosa els tiktokers poden guanyar tant o més que un youtuber. El secret rau en saber treure profit a cada xarxa social i les seves particularitats. 

Les tensions polítiques al voltant de TikTok  

Reprenent els orígens xinesos de TikTok, i fent l’incís que ByteDance, l’empresa propietària i desenvolupadora de l’app, també és xinesa, cal recordar la tensa relació que hi ha entre aquest país asiàtic i els Estats Units. Durant el maig del 2019, el president nord-americà, Donald Trump, va declarar una “emergència nacional”, amb l’objectiu de protegir els Estats Units d’empreses i entitats que poguessin amenaçar la seguretat nacional. 

La diana d’aquesta ordre executiva va ser el gegant xinès de telecomunicacions, Huawei, al qual se’l va acusar d’espionatge i, com a conseqüència, se’l va restringir la seva activitat dins de territori estatunidenc. Google i altres empreses han hagut de suspendre la relació que mantenien amb Huawei i, malgrat que no s’ha provat encara la responsabilitat de la corporació xinesa en els casos denunciats pels Estats Units, l’ofensiva de Trump, contra les empreses de comunicacions i telecomunicacions de la Xina, continua avançant. 

El passat 29 de juny, el govern de l’Índia, a través del Ministeri d’Electrònica i Tecnologies de la Informació, va publicar un llistat de 59 aplicacions bloquejades per “estar relacionades amb activitats que són perjudicials per a la sobirania i integritat de l’Índia, la defensa de l’Índia, la seguretat de l’Estat i l’ordre públic”. Tot i no fer al·lusió a cap país o nacionalitat en concret, totes les aplicacions enumerades són propietat d’alguna empresa xinesa; TikTok hi figura com a la primera. Aquest bloqueig, encara vigent, ha comportat tot un conflicte entre dos dels mercats més poderosos del món, i es va traduir en una caiguda del 25% en el nombre de descàrregues de TikTokde juny a juliol, segons l’agència Sensor Tower; però, així i tot, l’aplicació ha mantingut el lideratge com a l’app no relacionada amb gaming més descarregada de juliol de 2020. 

El passat 6 d’agost, Donald Trump va subscriure les accions preses pel govern de l’Índia, i va signar una ordre executiva per a impedir qualsevol transacció amb ByteDance, quin efecte es veuria 45 dies després, és a dir, el 15 de setembre. No obstant això, una posterior ordre executiva del president nord-americà ha ampliat aquest període fins a 90 dies, que es compliran el pròxim 12 de novembre. Aquesta pressió, impulsada des de l’executiu dels Estats Units, va acompanyada de la intenció de Trump de deixar TikTok en mans d’alguna empresa nord-americana. En aquest sentit, Microsoft va informar oficialment de la seva entrada en les negociacions per a l’adquisició de la famosa plataforma. De fet, la CEO de Microsoft, Saty Nadella, i el president Trump es van reunir per explorar totes les opcions possibles, un fet que es va fer públic a través dels canals informatius de l’empresa del magnat Bill Gates. Aquesta “es compromet a adquirir TikTok, sotmetre-la  a una revisió completa de seguretat, i a proporcionar els beneficis econòmics adequats als Estats Units, el Tresor dels Estats Units inclòs”. 

Donald Trump
Foto: Gage Skidmore

El diari londinenc d’economia, Financial Times, va informar que a la carrera d’adquisició de TikTok es va sumar l’empresa tecnològica Oracle, una opció que el mateix Trump veu amb bons ulls, però que encara no és una realitat. Segons sembla, l’interès per aquesta controvertida app no rau només en els millennials, postmillenials o joves de la generació Alfa, sinó també en alguns taurons que no volen deixar passar l’oportunitat d’entrar en un mercat de tan alt potencial com el de les xarxes socials; mentrestant, els dies que resten fins al compliment del termini proposat per Trump, ens diran què serà del futur de TikTok. 

democrates 2023