Violència a l’ombra de la pandèmia: ACCIÓ FEMINISTA

Aurora Baena, Secretària General de l’associació Acció Feminista, afirma que la violència masclista, durant el període de confinament, accentua la que ja existia. Indica que no és una problemàtica sorgida recentment, sinó que en situacions d’estrès i situacions límit, el fet d’estar tancats a casa, genera l’eclosió de la violència.

Foto: Jonathan Gil

Defineix violència masclista com aquella que es practica contra les dones pel fet de ser dona. “Les dones no són agredides per causes aleatòries. És una violència que es dóna per ser dona, i culturalment ha estat acceptada. S’ha tolerat per molt de temps i encara queden residus. És un abús de poder per part dels homes, que creuen que les dones estan al seu servei”.

“Hi ha un munt de persones i de professionals, amb informació i recursos, que estan disposats a ajudar-les. Si altres dones han pogut, perquè tu no podries?”

Des de l’associació no atenen casos directament, però sí que reben tota mena de consultes, sobretot d’aquelles dones que temen acudir a l’administració pública. Disposen d’un protocol amb el servei de violència de gènere per a derivar els casos que ingressen a l’associació, la qual cosa considera Baena, que és una de les millors maneres d’ajudar a les dones, amb atenció professional. Per a combatre-la, insisteix en el fet que és necessari l’educació i la visibilització d’aquesta problemàtica. La solució perquè s’erradiqui la violència, segons Baena, no és fàcil. “Hi ha sectors que es vanaglorien d’emmarcar tot el que s’ha aconseguit per a la dona, però queda un llarg camí per recórrer en aquest sentit, dolorós i profund. S’ha d’insistir en dos punts molt bàsics per a poder-ho solucionar. Un és l’educació, plantejar-se el model que estan oferint als nostres nens, el model de societat que tenim, i posar-los en qüestió, per a començar a detectar micromasclismes. Intentar canviar dinàmiques, mentalitats i no tolerar la violència de gènere, que l’alimenta a aquests petits masclismes. No minimitzar-los ni restar-li la importància que tenen”.

Aurora, anima a totes aquelles dones que està passant per aquesta difícil situació. “Hi ha un munt de persones i de professionals, amb informació i recursos, que estan disposats a ajudar-les, sàpiguen que no estan soles en aquesta lluita. Han de saber que es pot sortir, que no és gens immutable, que es pot canviar. No són víctimes, són supervivents, han sobreviscut i moltes dones han pogut sortir de la violència que les embolicava, si altres han pogut, perquè tu no podries?”.

Associacions a Andorra
Acció Feminista. www.acciofeminista.com. Tel. : 606 681
Stop Violències : stopviolencies.wixsite.com. Tel. : 346721
Associació de Dones d’Andorra: www.ada.ad. Tel. :  360760