Xavier Espot: “A partir de dilluns, ja podrem parlar de desconfinament generalitzat”

Des del pròxim dilluns, dia 1 de juny, es reincorporaran més de 13 mil treballadors als diferents sectors econòmics, com a part de la Fase 3B del programa de desconfinament presentat pel Govern d’Andorra.

Foto: SFGA/JAViladot

El cap de Govern, Xavier Espot, ha comparegut per a informar sobre les activitats econòmiques que es podran reprendre des del pròxim dilluns, dia 1 de juny, que pretén “incorporar gairebé la totalitat d’activitats que encara estaven suspeses o sota règim de guàrdia o permanència”. Els sectors beneficiats per la mesura són l’hostaleria i restauració, el comerç al detall i a l’engròs, la venda de vehicles a motor, altres serveis a la comunitat exclosos de les primeres fases, equipaments esportius comunals i privats i equipaments culturals, com ara museus, galeries d’art, centre d’autoaprenentatge i cinemes.

Dels equipaments culturals, el cap de Govern ha destacat que les biblioteques romandran tancades, malgrat que, a partir del pròxim dijous, dia 28 de maig, entrarà en vigor el servei de préstecs de llibres, el qual sí es podrà dur a terme amb les contemplacions sanitàries corresponents.

Sense segregar el nombre de persones acollides amb una tipologia d’ERTO, el Govern d’Andorra ha comptabilitzat que, fins a la Fase 3A, vigent des del 18 de maig, s’haurien incorporat potencialment 30.012 assalariats al mercat. Amb l’activació de la Fase 3B, seran 13.060 les persones que es podran reactivar, des del pròxim dilluns, la qual cosa elevaria el nombre d’assalariats actius a 43.072. El cap de Govern ha reconegut que l’expectativa de l’Executiu és que aquesta projecció no sigui satisfeta completament, ja que hi ha sectors econòmics, dependents en bona part del trànsit de turistes, que no podran recuperar la normalitat de la seva activitat durant aquest període.

Sobre les mesures sanitàries escaients, Espot ha indicat que el Govern treballa per a desenvolupar protocols de seguretat específics aplicables als sectors del comerç, hotels, restauració i equipaments culturals i esportius. “Molts d’aquests protocols estan avançats, ja estan gairebé consensuats; altres s’estan continuant de treballar però, en tot cas, ens ha semblat anunciar-lo ara perquè aquests establiments es puguin preparar”, ha ampliat.