(+Fotos) Gran estrena de “L’última Ossa d’Ordino”

Tot coincidint amb la Fira del Bestiar d’Ordino i amb l’Auditori Nacional d’Andorra ple, de gom a gom, l’Esbart Valls del Nord va presentar l’espectacle “L’última Ossa d’Ordino”, la interpretació dansaire basada en la farsa popular que, cada mes de desembre, representa l’Associació de Cultura Popular d’Ordino.

Fotos: Xavi Pujol

La representació va agafar forma després d’un any de treball i la seva posada en escena va ser tot un èxit. Sandra Tudó, codirectora del grup dansaire, va qualificar la representació com un projecte “únic i diferent”, que va comportar un esforç “titànic” de totes les parts implicades.

Albert Gumí, director artístic de la Fundació ONCA, va ser l’encarregat de posar la música a l’obra, creada especialment per a l’ocasió. Gumí va reconèixer que va ser tot un repte trobar la música adient a la personalitat de cada personatge, ja que cadascú en té una diferent. Així i tot, la barreja musical entre instruments clàssics i instruments tradicionals van donar a la posada en escena un so entre clàssic i tradicional, molt propi del nostre país.

Lluís Calduch, exdirector de l’Esbart Ciutat Comtal, i Jordi Rubio, director de l’Esbart Dansaire de Rubí, van ser els dos coreògrafs que van crear els balls de les diferents escenes de l’espectacle, tots basats en la dansa d’arrel. L’espectacle, també va comptar amb la col·laboració de Rosa Mujal, encarregada de dissenyar el cartell de l’obra, i de la corporació comunal d’Ordino, que va agrair el suport a la cultura popular i les tradicions de la parròquia.

El ball de l’Ossa va ser inclòs, el novembre de 2022, en el llistat de la UNESCO com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, conjuntament amb les festes que es representen a l’Alt Vallespir i a Encamp.

L’última Ossa d’Ordino