Agenda setmanal: activitats del 10/09 fins al 16/09

Sabem que vols estar al dia amb tots els esdeveniments del Principat d’Andorra, per això et mostrem l’agenda d’aquesta setmana (10/09 al 10/09 del 2018).

DILLUNS 10/09/2018

Andorra la Vella
– ‘Cap a una democràcia il·lustrada’

25è Aniversari de la Constitució: Dins del Cicle de conferències sobre la democràcia, la filòsofa Victòria Camps oferirà la conferència ‘Cap a una democràcia il·lustrada’.

 • Lloc: Edifici del Consell General
 • Hora: 30 h
 • Entrada lliure

DIMARTS 11/09/2018

Escaldes-Engordany
– “La Bíblia i Chagall”

Moisès, David, Josuè, Ezequiel, Jacob, Betsabé…, són els protagonistes de l’exposició La Bíblia i Chagall, una mostra amb més de cent gravats que va crear Marc Chagall (Vitebsk, 1887 –Sant Pau de Vença, 1985) per il·lustrar la Bíblia, un treball en el qual va invertir més de 25 anys i que va fer per encàrrec del marxant i editor francès Ambroise Vollard. Aquesta sèrie dedicada a la Bíblia és una obra mestra de les arts gràfiques del segle XX.

La majoria són làmines en blanc i negre i només en algunes s’entreveuen notes de color, però la manca de color no comporta monotonia; tot al contrari, els gravats de Chagall estan plens de dinamisme i cadascun narra un paisatge bíblic amb una força que atrapa l’espectador.

Molts d’aquests paisatges són escenes conegudes de les Sagrades Escriptures, com el somni de Salomó, la mort de Moisès, Betsabé als peus de David…Tots comparteixen elements sagrats combinats amb elements profans, records de la infància, reminiscències de l’art popular rus i símbols de la tradició jueva, tot i que Chagall no va ser especialment religiós i sempre va defensar una actitud interconfessional. “Jo no veia la Bíblia, la somniava.”(Marc Chagall).

 • Lloc: Centre d’Art d’Escaldes-Engordany
 • Data: Fins al dissabte, dia 29 de setembre del 2018
 • Entrada gratuïta
Agenda la bíblia i Chagall– Art al carrer amb l’escultor Jordi Díez

Ja es pot veure a diversos indrets de la parròquia l’exposició d’art al carrer “El trànsit. Crònica d’un camí” de l’escultor Jordi Díez. Es tracta de nou escultures d’acer repartides pel centre de la parròquia.

L’expressió figurativa, especialment la figura humana, és l’eix en què el gira l’obra de Jordi Díez. En les diferents etapes escultòriques que ha desenvolupat, destaca la utilització de materials diversos com la pedra, el ferro, la fusta i terracota. Aquests materials són l’antesala per treballar exclusivament l’acer, un metall que aporta la qualitat de la lluminositat, entre moltes d’altres, i que converteix les seves creacions en una novetat artística, admirada per experts en art figuratiu.

L’obra de Jordi Díez està repartida per tot el món, a museus, espais públics i col·leccions particulars. És considerat per molts experts com a un dels escultors amb més projecció mundial.

Tot viatge, tot camí veritable té tres etapes fonamentals: separació, transició i incorporació. La separació és l’allunyament de l’entorn conegut, segur, per entrar en  zona desconeguda. La transició és el tram en què el que sabem queda enrere com a llast, recuperant la sorpresa. La incorporació es refereix llavors a una persona nova, en què l’autèntic roman i el superflu ha mort..

 • Lloc: Diferents indrets de la parròquia d’Escaldes-Engordany
 • Data: Fins al dissabte, dia 29 de setembre del 2018
 • Activitat gratuïta

DIMECRES 12/09/2018

Sant Julià de Lòria
– Hiperrealisme

Ja es pot visitar la nova exposició temporal del Museu del Tabac “Hiperrealisme”.

L’exposició temporal “Hiperrealisme” consta de més d’una setantena de pintures i escultures hiperrealistes de temàtica variada, i mostra l’extraordinària habilitat tècnica dels artistes hiperrealistes que, mitjançant tècniques diverses, aconsegueixen que el subjecte presentat en les seves pintures sembli un objecte real o viu, sense pinzellades ni textures visibles.

L’any 2013 vam organitzar una exposició sobre l’art hiperrealista a Europa. L’èxit va ser tan espectacular que hem pensat que era convenient organitzar una nova exposició amb noves obres d’artistes consolidats i d’altres de més actuals.

Esperem que us delecteu en aquestes visions personals del nostre temps i en la meravellosa destresa que les sustenta.

 • Lloc: Museu del Tabac
 • Data: Fins al diumenge, dia 30 de setembre del 2018
 • Horari:
  • De dimarts a divendres, de les 9 a les 19 h (última visita a les 18 h)
  • Dissabtes, de les 10 a les 20 h (última visita a les 18.30 h)
  • Diumenges, de les 10 a les 14.30 h (última visita a les 13 h)
  • Dilluns tancat
 • Entrada gratuïta

DIJOUS 13/09/2018

Encamp
– Tallers de costura

Iniciació a l’apassionant món de la costura. Començarem aprenent a fer el mes bàsic: cosir un botó, una cremallera, tant a mà com a màquina, etc. Després, farem projectes mes intensos i creatius.

 • Lloc: La Tendeta. Av. François Mitterrand, 7
 • Data: Fins al diumenge, dia 30 de juny del 2019
 • Horaris:
  • Dimarts i dijous de 9 a 11 h o de 17 a 19 h.
  • Dimecres de 18:30 a 19:30 h
 • Preu del taller: 50 € al mes

DIVENDRES 14/09/2018

Ordino
– Nits d’estiu als museus – ‘Últim estiu a Ordino’

En el transcurs d’una recerca, Joan Peruga es va trobar amb la correspondència de la Sumpta, una de les filles d’un dels personatges més destacats d’Andorra, Don Guillem d’Areny-Plandolit. Aquest va ser el detonant que va portar-lo a publicar el 1998 Últim estiu a Ordino, la seva primera novel·la inspirada en aquesta saga familiar.

Vint anys més tard que s’edités per primera vegada, la Companyia de teatre An-danda-ra, amb la col·laboració de l’autor i el patrocini del Ministeri de Cultura, Joventut i Esports, n’ha fet una adaptació teatral que es podrà veure a la sala d’armes de la casa familiar.

 • Lloc: Museu Casa d’Areny-Plandolit
 • Hora: 20 h
 • Activitat de pagament (Venda anticipada d’entrades al Museu Nacional de l’Automòbil, Museu Casa d’Areny-Plandolit, Museu Casa Rull, Farga Rossell i Casa de la Vall. Venda d’entrades a taquilla el mateix dia segons disponibilitat. Més informació al telèfon +376 836 908
agenda ordino ultim estiu a ordinoCanillo
– Diada de Santa Creu

Missa i berenar per la Diada de Santa Creu.

 • Lloc: Església Santa Creu
 • Hora: 18 h
 • Telèfon per a més informació: Departament de Cultura i Esports del Comú de Canillo: +376 753 624
Sant Julià de Lòria – Andorra la Vella – Escaldes-Engordany
– La Vuelta 2018

La Vuelta a Espanya és una vella coneguda d’Andorra, on s’han viscut jornades plenes d’emoció. En l’edició d’enguany tornarem a gaudir de la grandesa del ciclisme.

El divendres 14 de setembre, Naturlandia (cota 2.000) acollirà l’arribada de la 19a etapa (Lleida-Andorra, de 157 km). I, el dissabte 15 de setembre, el Principat d’Andorra serà l’escenari de la 20a, que es disputarà íntegrament a les nostres carreteres.

Es tracta de la penúltima etapa de la 73a edició de La Vuelta, amb sortida a Escaldes-Engordany i un recorregut de 105,8 km i quasi 4.000 m de desnivell positiu. Els ciclistes hauran de superar els ports del coll de la Comella (en dues ocasions), el coll de Beixalis (també dues vegades), el coll d’Ordino i el coll de la Gallina per arribar al Santuari de Canòlich, on estarà ubicada la línia de meta.

Després de tres setmanes sobre la bicicleta i 3.000 km recorreguts, l’etapa andorrana deixarà empremta en aquesta edició de la Vuelta, que cap aficionat no es voldrà perdre.

La cursa, una de les tres més importants del calendari internacional, juntament amb el Giro i el Tour, s’iniciarà a Màlaga el 25 d’agost i es clourà a Madrid el 16 de setembre.

L’edició del 2018 de la Vuelta consta de 21 etapes, amb uns 3.270 km de recorregut. Es disputaran 40,7 km de contrarellotge individual i es pujaran 46 ports de muntanya, amb dos dies de descans..

 • Lloc: Cota 2000 de Naturlandia i altres indrets de Sant Julià de Lòria, Andorra la Vella i Escaldes-Engordany
 • Data: Fins al 29 de setembre de 2018
 • Més informació: www.lavuelta.com
La vuelta 2018 agenda andorra
Foto: La Vuelta 2017

DISSABTE 15/09/2018

Escaldes-Engordany
– Vetllada de balls de saló

Vetllada de balls de saló amb música en viu, amb Banda Sonora.

 • Lloc: Prat del Roure
 • Hora: 23 h
 • Entrada: 7 € / entrada gratuïta per als socis
Ordino
– Nits d’estiu als museus – ONCA Bàsic – Jornades Europees de Patrimoni – ‘Mozart i Brahms, descobrint el clarinet’

KINTET: Míriam Farré, clarinet; Joel Bardolet i Gabriel Coll, violins; Josep Bracero, viola: i Daniel Claret, violoncel.

En aquest programa presentem dues obres cabdals del repertori de cambra per a la formació de quintet de corda amb clarinet. En els dos casos, la seva composició va ser fruit d’encontres amb clarinetistes, llurs interpretacions van motivar W. A. Mozart (1756-1791) i J. Brahms (1833-1897) a atorgar un paper protagonista a un instrument que coneixien però que no li havien dedicat grans esforços.

Més enllà d’aquests dos quintets, i fruit d’aquests mateixos encontres, Mozart va escriure el seu únic concert per a clarinet i orquestra, i Brahms les dues sonates per a clarinet i piano. Quant a la composició, a la ja coneguda homogeneïtat i flexibilitat del quartet de corda, el clarinet s’hi suma de manera natural gràcies a la seva sonoritat rica i versàtil. Són principalment les noves textures les que creen ambients sonors de gran bellesa i emoció. Malgrat que el clarinet destaca pel seu paper principal, la corda manté la seva hegemonia acompanyant-lo a través de subtils converses, tot interactuant de manera autònoma però alhora coordinada en el conjunt. Curiosament, la fascinació pel clarinet apareix al final de la vida d’ambdós compositors, motiu pel qual ens quedarà sempre la incertesa de saber la manera com haurien pogut seguir descobrint el seu potencial.

 • Lloc: Era de Casa Rossell
 • Hora: 19 h
 • Entrada gratuïta (reserva prèvia obligatòria al telèfon +376 844 141)
Encamp
– Taller “Juga a l’Scrabble júnior” al Pas de la Casa

La Biblioteca Comunal del Pas de la Casa organitza el Campionat de Scrabble en català júnior, adreçat a infants i joves dels 7 als 14 anys.

Abans, però, i per anar practicant de cara al Campionat, oferirà sessions d’entrenament per als usuaris júnior de la Biblioteca, perquè puguin practicar amb les paraules i familiaritzar-se amb les normes del joc.

Aquests entrenaments es realitzaran els dissabtes 15, 22 i 29 de setembre, i 6, 13 i 20 d’octubre a partir de les 16 hores.

T’animes a jugar amb les paraules del català?

 • Lloc: Biblioteca Comunal del Pas de la Casa
 • Hora: De les 16 h a les 18 h
 • Entrada gratuïta
tallers d'scrabble al pas de la casa agenda– A Encamp, dissabtes mercat!

L’Associació d’Empresaris d’Encamp (AEE) reprendrà el ja tradicional mercat a la plaça de Sant Miquel. Aquesta iniciativa ofereix una mostra del comerç de la parròquia.

Aquesta iniciativa, que es va posar en marxa l’any 2014 amb la col·laboració del Comú d’Encamp, ha comptat amb nombroses activitats complementàries com botifarrades, pintura de cares per als més petits, màgia, actuacions musicals o batucades.

 • Lloc: Plaça Sant Miquel
 • Hora: De les 10 h a les 14 h
 • Activitat gratuïta
Canillo
– Jornades Europees del Patrimoni

Jornades Europees del Patrimoni: Entrada gratuïta al Museu de la Moto durant tot el cap de setmana.

 • Lloc: Museu de la Moto
 • Data: Fins al diumenge, dia 16 de setembre de 2018
 • Activitat gratuïta

DIUMENGE 16/09/2018

Canillo
– Campionat Mundial de Curses de Muntanya 2018!

El proper setembre, Andorra acollirà per primera vegada el Campionat Mundial de Curses de Muntanya de la World Mountain Running Association (WMRA).

La 34a edició del Campionat Mundial de Curses de Muntanya tindrà lloc a Canillo. El programa de la competició inclou dues curses, sènior i júnior, tant en categoria masculina com femenina.

La sènior tindrà un recorregut d’11,7 km, amb 1.110 m de desnivell positiu i 200 m de desnivell negatiu. La júnior, en canvi, tindrà 7,7 km de distància, amb 610 m de desnivell positiu i 170 m de desnivell negatiu.

Aquesta és la primera competició de nivell internacional que organitza la Federació Andorrana d’Atletisme (FAA) com a membre de l’Associació Internacional de Federacions d’Atletisme (IAFF), l’òrgan de govern de l’atletisme mundial, que depèn de la WMRA.

 • Lloc: Canillo
 • Més informació: faa.ad
Campionat mundial curses de muntanya agendaOrdino
– Concert de Meritxell – Músiques de la Mediterrània

Jonca: Gerard Claret, director. Yannis Papaioannou, director convidat

La Jonca comptarà amb una direcció col·legiada que anirà a càrrec del seu titular, Gerard Claret, i del director convidat, Yannis Papaioannou, intèrpret d’oud, bouzouki i violí (a la grega).

 • Lloc: Auditori Nacional d’Andorra
 • Hora: A les 12 h
 • Entrada lliure
– ‘La Casa Rossell, una mirada interior’

Jonca: Gerard Claret, director. Yannis Papaioannou, director convidat

La planta baixa del Museu Postal (l’era del Raser d’Ordino), s’ha transformat en una sala d’exposicions temporals i per inaugurar-la, s’ha preparat una mostra per donar a conèixer un dels fons patrimonials més importants d’Andorra.

Documentada des del segle XV, la Casa Rossell és una de les cases més importants d’Andorra, ja sigui des del punt de vista econòmic com des del polític. Al marge de ser un dels grans propietaris del país, la família Rossell compta amb personatges públics importants, entre els quals destaca Antoni Fiter i Rossell (1706-1748), redactor del Manual Digest.

D’aquesta casa, ens han arribat un nombre considerable d’objectes, de diverses tipologies i datats del segle XVII fins al segle XX i de gran valor cultural, que són el testimoni de la riquesa i de la importància de la família. El gran interès d’aquests béns ve donat per la seva qualitat i diversitat: mobiliari, objectes quotidians i de la llar, objectes de culte, monedes, llibres i documents, indumentària, joies, ventalls…

La mostra se centra en diversos àmbits de la vida de la família Rossell representats simbòlicament pels objectes i organitzats per escenografies temàtiques (la riquesa i les propietats, la vida domèstica, la vida social i cultural, etc.).

 • Lloc: Museu Postal
 • Entrada: 5 € visita a l’exposició. 5 € visita conjunta a la Casa d’Areny-Plandolit i al Museu Postal.

Amb informació d’agenda.ad