Mar Capdevila, una veu dolça i polivalent

Des de molt petita, la Mar Capdevila ha estat molt vinculada al món de la música, un lligam estret que va despertar en ella una gran passió pel cant. La seva trajectòria artística ha estat plena d’èxits i, actualment, és una de les veus més reconegudes del país.

Foto: Nelly Dedea

Una nena petita que no se separa del seu Walkman és una imatge que descriu perfectament els inicis de la Mar Capdevila, una cantant urgellenca quina veu ha captivat milers de persones arreu del Principat i, fins i tot, més enllà de les nostres fronteres. Inspirada per dives de la música, com ara Madonna o Whitney Houston, i amb les influències de la seva mare, qui cantava molt sovint a casa seva, la infància de la Mar va estar molt vinculada a la música.

Si bé va començar des de molt joveneta a la coral de la Seu d’Urgell, tant a la infantil com a l’institut, no va ser fins als seus 22 anys quan va pujar a un escenari i davant un gran nombre de públic. Durant la seva trajectòria, va estudiar piano, solfeig i música, i va enregistrar el seu primer àlbum al costat de la Marta Roure i l’Ishtar Ruiz. El 2003 va participar en el concurs ‘Veus d’Andorra’, impulsat per Josep Segura, president i CEO del Grup Dona Secret, qui aleshores també va obrir la possibilitat perquè la Mar participés en les classificatòries andorranes per al festival d’Eurovisió, en quatre ocasions diferents.

“Pràcticament conec a tots els músics d’Andorra”, expressa entre rialles, ja que ha tingut la sort de compartir estudis o escenaris amb altres referents musicals com ara el Fano Pallarés, l’Oriol Vilella, el mestre Jordi Barceló, la Susanne Georgi i la Fanny Pérez, aquestes dues últimes com a part del trio The Swing Girls, una agrupació que va ser present als més prestigiosos hotels i actes oficials, interpretant grans èxits dels anys 50, 60 i 70, tots en anglès.

Passant pel R&B, el jazz, el funk i el soul, la veu de la Mar s’ha caracteritzat, no per encasellar-se en cap estil, sinó per la seva capacitat d’adaptació. Els estudis i la formació musical són quelcom que la Mar aprecia molt i que compagina molt bé amb la seva feina com a mestra de primària i, en l’actualitat, està fent un postgrau vinculat a la música i a la creativitat, a la Blanquerna, amb la qual busca ampliar els seus horitzons; de fet, una de les seves professores va recomanar-li fer un pas endavant en la carrera de doblatge o teatre musical infantil, al pur estil de Disney.

Com a projecte més pròxim, Mar Capdevila, amb la col·laboració d’altres músics professionals, preveu donar vida a una agrupació de musicals, per a evocar les bandes sonores de les sèries i pel·lícules més icòniques, amb un equilibri total, entre performance, escenografia i vestuari. Aquest projecte, malauradament, ha estat ajornat per l’encara delicada situació sanitària que afecta el Principat d’Andorra i la resta de països europeus, arran de la pandèmia de Covid-19.