Conxita Marsol: “Les obres aportaran llum a l’avinguda Meritxell”

El centre de la ciutat està panxa enlaire. Les avingudes principals, Meritxell i Carlemany, estan ben aixecades, tot i que ja s’hi comença a endevinar els nous paviments. Són unes obres per les quals, per primera vegada, s’han posat d’acord Trini Marín i Conxita Marsol, les mandatàries comunals de les parròquies centrals.

La cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, no dubta dels beneficis que aportaran les obres de l’avinguda, tant per als comerciants, com per als ciutadans i els turistes.

A què responen les obres?

A una necessitat clara de l’eix comercial, calia dignificar l’espai, ampliar les voravies i aclarir-ne l’aspecte, tot era molt negre… El centre d’Andorra la Vella era on hi havia les pitjors voravies de la parròquia. La zona comercial més important no tenia cap atractiu.

Hi ha hagut queixes per l’envergadura de les obres, hi ha qui diu que potser no valia la pena perquè no estava tan malament…

No hi estic gens d’acord. Hi havia trossos on hi havia forats a terra, l’estat era lamentable. A més, el color negre del quitrà es menjava tota la llum i l’aspecte era molt trist. Si volem continuar sent l’eix comercial principal del país, cal donar més vistositat i lluminositat a la zona.

Conxita Marsol
Foto: McGrau
Quin serà el principal canvi que notarà el ciutadà?

Doncs precisament això, la lluminositat. Les obres aportaran llum a l’avinguda, que tindrà nivell i qualitat. Amb facilitat per desplaçar-se, amb prioritat per als vianants, amb una experiència de compres diferent, amb menys contaminació i més qualitat de vida per als turistes i per als propis ciutadans. Tindrem càmeres de vigilància, elements de control de contaminació i fil musical. Donarem el nivell que es mereix al primer eix comercial del país.

Com quedarà la circulació dels vehicles?

Seguirà com ara, des del carrer de la Unió al carrer Bonaventura Armengol, exclusiu per als vianants de les 12 del migdia a les 12 de la nit, amb sentit únic de baixada al matí, mentre que l’altre tram, continuarà amb doble sentit de circulació, però amb carrils més estrets, per facilitar l’ampliació de les voravies i per limitar la velocitat dels vehicles. Convertirem el tram en zona limitada a 30 km/h amb prioritat per als vianants. Andorra la Vella no disposa d’infraestructura viària suficient, mantindrem la doble circulació.

Pel que fa a les molèsties que estan provocant les obres, ja són les previstes?

Ja era el que ens esperàvem, sabem que quan es fan obres sempre hi ha molèsties… Estem anant molt de pressa, parlo cada setmana amb els comerciants, que estan tranquils i són conscients que es fa per millorar. Les obres es fan amb agilitat i diligència, hi ha molts obrers treballant i això la gent ho valora.

“S’ha fet una gran labor d’organització i coordinació durant les tres setmanes prèvies a l’adjudicació de les obres. Aquest és el secret de l’èxit”

Algunes rebentades de les canonades s’atribueixen a que s’està anant amb presses…

Aquests successos són inevitables. Ja portem alguns incidents com aquest, però no han estat tan aparatosos com el que es va produir el dia de Sant Jordi i on vam veure un guèiser espectacular durant uns minuts.

Un dany colateral…

Exactament, perquè cal tenir en compte que tot el subsòl és granit i és molt fàcil que hi hagi aquest tipus d’incidents. Si tinguéssim galeries tècniques, això no hauria passat. Això s’hauria d’haver fet quan es van fer les separatives d’aigües, però ara no ens ho podem permetre.

Conxita Marsol i Marc Pons
Foto: Comú d’Andorra la Vella/Tony Lara
Les obres s’acabaran a temps?

A dia d’avui, no hi ha cap retard, tot està dintre dels terminis previstos. S’ha fet una gran labor d’organització i coordinació durant les tres setmanes prèvies a l’adjudicació de les obres, el servei d’aigües i d’enllumenat es van organitzar per cobrir totes les hores de guàrdia, es va coordinar l’arribada del granit a la vegada a totes les empreses, que van comprar el granit al mateix proveïdor. Aquest és l’èxit del projecte.

Andorra la Vella i Escaldes-Engordany tindran una avinguda homogènia?

De fet ja és una avinguda única, és el gran eix comercial del país. El paviment serà tot de granit, no idèntic, però tindrà un aspecte unificat. Escaldes ja ho tenia molt millor, amb grans voravies, però nosaltres no teníem res. Ara el turista veurà una gran avinguda per a vianants, on comprar serà més agradable.

Faran promoció conjunta?

S’hi està treballant, les tres associacions de comerciants, la de l’avinguda Meritxell, la del Fener Boulevard i la de Vivand, estan preparant els estatuts de la nova associació per promoure l’eix central. Les dues cònsols ens hi vam reunir i les perspectives són bones, tot i que som conscients que el comerç està patint. Els comuns hem fet un esforç, ens hem ocupat de la part urbanística, i volem que els comerciants s’hi impliquin, amb la promoció de la zona i l’oferta de serveis i productes de qualitat. Ens interessa a tots, perquè no hem d’oblidar que els recursos principals d’Andorra la Vella provenen del comerç.