Philippe Shangti, l’art com a llenguatge universal

A través de la seva obra, Philippe Shangti ha mostrat la seva capacitat per traslladar la seva curiositat, personalitat imaginativa i caràcter perfeccionista al pla artístic, amb creacions que enalteixen l’estètica i, al mateix temps, posen l’accent en grans problemàtiques que afecten la humanitat.

Fotos: César De Pablos · Philippe Shangti Studio
Després de viure a Saint-Tropez i exhibir el teu art a la resta del món, com qualificaries la teva estada a Andorra?

Per mi, viure a Andorra és una de les coses més boniques que he pogut fer. És un lloc on puc gaudir del contacte amb la natura, de la simplicitat i l’essència de la vida. Com artista, és un luxe i un privilegi tenir la possibilitat de tenir tot això a Andorra; és un privilegi incomparable.

“Viure a Andorra és una de les coses més boniques que he pogut fer”.

Viure a Andorra durant els darrers 5 anys ha canviat la teva percepció com a artista?

La meva visió artística no ha canviat sinó evolucionat, ja que m’he tornat més analític i conscient sobre els fenòmens actuals que succeeixen al món, els quals veig amb una percepció diferent, amb serenitat, seguretat i acceptació. Tinc una visió més positiva i agradable des que soc a Andorra.

Philippe Shangtia mb una de les seves obres

Que va significar per tu poder mostrar l’exposició “Future is now” a la Biennal de Venècia?

Va ser la consagració del treball de la meva vida com a artista. Va ser un projecte que va comportar molt temps i molta feina, així com molta reflexió i sacrifici al llarg dels dos anys de preparació. Al final, vaig tenir la satisfacció de ser part dels deu pavellons més visitats pel públic de la biennal. L’exposició “Future is now” ha causat ressò en el món i, actualment, continuarà a alguns museus de belles arts de França; en aquest moment, a Carcassone. A partir d’aquesta biennal, tenim un planing per portar l’exposició a diferents museus del món.

El projecte de la biennal i la resta d’obres que realitzo, van comportar l’apertura de la consciència de la gent (…). Ara més que ahir, veiem una major apertura en la consciència de les persones sobre el que passa al món. “Future is now” ha atret molta gent a reflexionar sobre el futur.

L’escultura i la fotografia són, sens dubte, les teves fortaleses com a artista. Malgrat això, estàs explorant altres formes d’expressió?

La meva primera tècnica d’expressió va ser la fotografia. Però, si passa alguna cosa que m’impedís expressar-me a través de la fotografia, sempre tindria el meu bolígraf i la llibreta. Actualment tinc la sort de treballar amb diferents tècniques, entre l’escultura, el vídeo i moltes altres coses diferents que aprofito per a expressar-me de totes les formes possibles. La meva visió artística és la de no encaixonar-me en una sola tècnica, sinó intentar explorar tècniques noves i antigues… sempre sortint una mica de la meva zona de confort. Al final, amb tot això, descobreixo un univers totalment nou i diferent.

Obres de Philippe Shangti

Amb una estètica impecable, critiques temes com ara el consum de drogues, la contaminació, el maltractament animal i la prostitució. Però, en el cas específic de la “sobredosi de luxe”, també et mostres com una persona que gaudeix dels plaers luxosos. Com trobes l’equilibri entre el luxe i el que anomenes una “sobredosi de luxe”?

És interessant. La col·lecció “Luxury overdose” denuncia l’abús intensiu del luxe i el consumisme. Evidentment, és un plaer quotidià poder aprofitar el luxe en certa manera, però no podem caure en l’abús i l’excés; el realment important és la racionalitat. Tot el món somia amb una joia, una peça luxosa o de marca, però l’abús et fa perdre de la simplicitat de les coses bones de la vida. El veritable luxe és l’essència i la naturalesa de l’ésser humà… a Andorra tenim el luxe de viure envoltats per la bellesa de la natura, i a això se li suma el luxe de viure la vida, gaudir de la companya de la teva família i de les persones que estimes.

A banda d’aquests temes que hem enumerat, n’hi ha altres que t’interessin o que desitgis tractar a través de les teves obres?

Hi ha moltes coses per denunciar però tinc una visió molt positiva, malgrat que el món no passi pel seu millor moment. A hores d’ara, més que una visió de denúncia, tinc una visió d’equilibri de les coses essencials de la vida, que entendrem més profundament a través de la meva pròxima col·lecció.

Philippe Shangti

Parlem de “Beauté Sauvage”, la col·lecció artística en la qual has estat treballant durant el 2020.

La col·lecció “Beauté Sauvage” fou creada per visibilitzar l’empoderament femení i realçar les seves fortaleses, els seus valors, la seva importància dins de la societat i la seva llibertat d’expressió al natural. El que he volgut és visibilitzar això amb exageració, és per això que es veu la dona amb els pèls al natural, en un contrast molt intens entre el glamur i l’estètica amb la naturalitat. És un missatge per a mostrar el poder de la dona i que, sense ella, el món no pot avançar.

“Per a la pròxima col·lecció, l’única cosa que puc dir és que donaré prioritat a l’alegria, el plaer i la felicitat”.

T’inspiraràs en el coronavirus per a una pròxima col·lecció?

Sí, el coronavirus m’ha servit moltíssim per a reflexionar sobre la posterioritat de la pandèmia. Si bé anirà marcada pel desenvolupament del virus, la meva visió serà tractar l’escenari posterior de la pandèmia. Potser la meva pròxima col·lecció abordi aquest tema.

A banda d’aquest possible projecte, quins seran els projectes següents? Què podem esperar de Philippe Shangti durant els pròxims mesos?

Per a la pròxima col·lecció, l’única cosa que puc dir és que donaré prioritat a l’alegria, el plaer i la felicitat, que són valors dels quals no podem desprendre’ns, malgrat els moments de preocupació que patim actualment al món. Llavors, la pròxima col·lecció serà simplement un missatge per a equilibrar tots aquests valors que estem perdent.

Philippe Shangti