Erik Noguera: “Treballem amb transparència i professionalitat, des que comencem un projecte fins a la finalització de l’obra”

Establert al país, ara fa dos anys, amb més de 10 anys d’experiència en el sector de la construcció, Erik Noguera és el propietari de Kire Patrimonial, empresa especialitzada en reformes integrals i gestió de patrimoni que ofereix un servei de qualitat a tot el Principat.  
Com comença Kire Patrimonial el seu recorregut al país? 

Vaig començar, molt a poc a poc, fent porta freda a immobiliàries per intercanviar serveis. Després de fer unes quantes reformes, i d’haver rebut un bon feedback per parts dels clients, vaig posar en marxa la meva pròpia web per ensenyar tots els serveis que ofereix Kire Patrimonial. Tot i que fa molts anys que estic en el sector de la construcció, l’empresa es va establir al país ara fa dos anys, tot coincidint amb la meva arribada al Principat. Abans, ja treballava a Espanya fent reformes i, de fet, avui dia, sóc soci d’una empresa vinculada a la construcció i compravenda d’immobles, en la qual vaig desenvolupar la meva tasca professional durant 14 anys. He de reconèixer que, com sempre que es comença un projecte, va ser una mica difícil, perquè ningú coneixia la meva trajectòria ni tampoc la meva feina, però després de tot aquell procés, puc dic que, a hores d’ara em sento com a casa. Estic molt agraït al país que m’ha acollit i aquí m’encantaria formar la meva família i tenir la meva llar. 

Quins són els punts forts de Kire i quin creus que és el valor afegit que la teva joventut li aporta a l’empresa? 

La nostra bandera és la transparència i la professionalitat amb la qual treballem, des que comencem un projecte i fins a la finalització de l’obra. Ens encarreguem de fer l’assessorament tècnic i econòmic, perquè el client pugui situar-se i saber el que realment costa cada material que farem servir per a la reforma. Oferim un ventall de possibilitats, des del més econòmic fins al més car, en funció de les seves necessitats i pressupost. Ens adaptem a l’economia del client i crec que això és fonamental. Personalment, m’encarrego de visitar els clients i garantir un excel·lent servei de prevenda, venda i postvenda. Pel que fa a la meva joventut, crec que és un valor afegit per a l’empresa, perquè aporta molta energia i idees molt innovadores. Encara no he trobat cap empresa que treballi com ho fem nosaltres a les xarxes socials. Constantment, actualitzem l’Instagram per tal d’apropar a tothom la bona feina que fem. Com a empresa connectem potencials inversors d’immobles amb potencials venedors, la qual cosa genera feina, dins i fora del país, de forma directa i indirecta. 

Quin paper juguen la qualificació i l’experiència del personal en el resultat de les vostres actuacions? 

Disposem d’un equip de treball professionalitzat, des d’autònoms, subcontractats, fins a empreses del país que ens ajuden a tirar endavant tots els projectes que desenvolupem. Que el personal estigui qualificat i especialitzat en el seu sector, és clau a l’hora de garantir un bon servei. Per això, tots els nostres treballadors són de confiança i tenen referències al país. Cal destacar que la nostra feina té garantia d’un i dos anys, i que compten amb una assegurança de responsabilitat civil, davant qualsevol perjudici. 

Quina importància atorgueu a la sostenibilitat i l’eficiència energètica en els projectes de reforma? 

Com a empresa, quan reformem un habitatge, realitzem l’aïllament tèrmic i acústic de tots els ambients, la qual cosa permetrà estalviar energia i diners als usuaris. La nostra voluntat és desenvolupar l’energia fotovoltaica a Andorra, tot i ser conscients que al país es paga un preu raonable en comparació als països veïns. Tenim estudis que demostren que, amb la irradiació solar i l’altitud, es podria generar energia elèctrica. De fet, hi ha molts edificis al país que ja l’estan utilitzant. 

Quines obres a Andorra porten el segell de Kire? 

Hem fet moltes reformes integrals a Andorra, tant a particulars, botigues, com a diferents empreses. Generalment, centrem la nostra feina en obres més petites, i no tant en les grans construccions, perquè ens agrada molt el tracte proper, fer dissenys que destaquin i, sobretot, arribar a aquells clients que els grans constructors no arriben. Un dels serveis que podem destacar és el disseny 3D, que no suposa cap cost a aquells clients que facin la reforma de l’habitatge amb nosaltres. El disseny 3D permet tenir una visió realista de com quedarà l’interior o l’exterior d’un immoble, després de la reforma. 

Com valoreu la demanda de serveis de reforma, tenint en compte la situació actual del mercat immobiliari al país? 

Hi ha demanda, però crec que s’ha d’incentivar encara més el manteniment i reforma dels habitatges, així com l’eficiència energètica, tant en obra nova, com en els edificis antics. 

Com gestioneu els temps d’execució dels projectes per garantir-ne la puntualitat? 

Tot i que s’estableix un termini aproximat, tot dependrà del tipus de reforma que s’hagi de fer i de les condicions en què es trobi l’immoble a reformar. En aquest sentit, treballem amb total transparència, perquè a vegades hi ha factors que són externs a l’obra. A més, no som màquines, som éssers humans. Un dia pot sorgir un imprevist amb un treballador o amb un proveïdor, però intentem ser puntuals i, si hi ha alguna incidència, sempre informem el nostre client. 

A banda de reformes, Kire Patrimonial ofereix altres serveis? 

Sí, també ens dediquen a la gestió de patrimoni. La manera d’obrir-me pas al país va ser fent connexió amb les immobiliàries, tant grans com petites, per intercanviar serveis. Com que gestionem també immobles a Espanya, intentem connectar aquells clients amb empreses de confiança d’aquí d’Andorra. D’aquesta manera, generem un ecosistema sostenible i ens ajudem entre tots.