Gerard Martínez: “La carn de qualitat té totes les garanties”

El Gerard Martínez és el gerent de Ramaders d’Andorra SA, una empresa amb participació majoritària del Govern i de la qual formen part la majoria dels ramaders del Principat que fan carn de qualitat, l’única al país amb IGP (Indicació Geogràfica Protegida), el prestigiós segell de la UE. Formen part de la marca col·lectiva “Productes agrícoles i artesans d’Andorra”.

Quan neix la carn de qualitat d’Andorra?

L’any 1999, el Govern va voler posar en marxa polítiques noves pel que fa a l’agricultura. Es va voler potenciar els productes de qualitat amb valor afegit a partir del sistema de producció de carn a Andorra. Els animals pasturen en llibertat a la muntanya, acompanyen sempre la mare fins al moment que són posats a l’engreix. A partir de llavors, se’ls nodreix amb un aliment 100% vegetal, sense cap mena d’additius, ni antibiòtics ni hormones. És una fórmula exclusiva de Ramaders d’Andorra que ens fabriquen especialment en dues fàbriques de Catalunya i que nosaltres subministrem als ramaders que estan dintre de la nostra marca.

“Dintre de la societat hi ha 50 explotacions ramaderes, que representen unes 1.400 mares”

Què té d’especial aquesta carn?

Està criada amb un sistema extensiu, l’animal està ben cuidat, menja herba de qualitat, gens contaminada, i que acompanya la mare a la muntanya. Ens preocupa el benestar de l’animal i treballem per a això. També hi ha una circumstància a tenir en compte: l’escorxador nacional d’Andorra es troba a un màxim de 25 km de les explotacions ramaderes, la qual cosa és un punt més en el nivell de qualitat. Està demostrat que l’animal pateix un estrès considerable a l’hora del transport, la qual cosa incideix en la qualitat de la carn. Llavors, amb un transport curt l’estrès es redueix. La carn es deixa reposar 72 hores a l’escorxador i després se serveix a les carnisseries i grans magatzems. També cal destacar que el 2012 es va aconseguir el segell IGP Carn d’Andorra (Indicació Geogràfica Protegida), un segell europeu.

Quines línies de producció teniu?

Hi ha la línia del boví -que és la de la IGP-, la del bou, la de pollí, la de corder i la de cabrit, totes amb el segell de qualitat.

Gerard Martínez de Carn de qualitat
Foto: McGrau
Quantes explotacions ramaderes hi ha a Andorra?

Dintre de la societat hi ha 50 explotacions ramaderes, que representen unes 1.400 mares, sacrifiquem uns 850 vedells l’any, uns 400 corders i cabrits, unes 70 vaques i uns 60 pollins.

Penseu demanar el segell d’IGP per a la resta de línies de producció?

Per què no? El procés no és senzill, però seria una bona cosa obtenir-los. La Unió Europea demana una sèrie de requisits, sobretot demostrar que fa un determinat nombre d’anys que es crien els animals al país i que el projecte candidat ja gaudeix d’una trajectòria i reconeixement en el país d’origen.

Hi ha continuïtat al sector amb les noves generacions?

Hi ha explotacions en certes parròquies que sí que tenen el relleu garantit, però en d’altres costa més.

“Ens preocupa el benestar de l’animal i treballem per a això”

Quines parròquies tenen més explotacions?

La que té més explotacions és Sant Julià, on hi ha les més grans, després Canillo, Ordino, la Massana ii Encamp. A Andorra la Vella només n’hi queda dues i a Escaldes no n’hi ha cap.

Ramaders d’Andorra depèn del Govern?

És una societat on el Govern té el 51% de les accions, mentre que la resta es reparteix entre els ramaders. El nombre d’accions de cadascú està en funció dels animals que té, per exemple, cada vaca dona dret a comprar una acció. Però el Govern sempre manté la majoria.