Gerard Montané: “Amb NEXTA hem unificat totes les divisions de negoci sota una única identitat”

A partir del juny, HOTANSA fa un salt qualitatiu per adaptar-se a les noves exigències dels viatgers i al dinamisme del mercat turístic europeu. Amb la renovació de la seva identitat corporativa, ara sota el nom de Nexta, Gerard Montané, conseller delegat, ens explica com aquesta estratègia de rebranding vol reforçar la connexió amb els clients, potenciar el territori i unificar sota una única marca tota l’oferta d’hotels, restaurants i serveis del grup.
Els inicis familiars van ser en el món hoteler o provenen d’un altre sector?

En realitat, els nostres inicis com a empresa familiar estan més lligats al món de la construcció. Va ser l’any 2000 quan, a través del meu pare i el meu tiet van adquirir el grup HOTANSA. Tot i que actualment ja fa 25 anys que ens dediquem al sector hoteler, la meva experiència personal de petit estava molt més relacionada amb les obres i els projectes de construcció, que era el que es vivia a casa.  No va ser fins que vaig marxar a la universitat, i coincidint amb la compra del grup HOTANSA, que vaig començar a descobrir i entendre com funcionava realment el sector hoteler. És cert que ja hi portem 25 anys, però jo no vaig créixer dins d’aquest àmbit com a tal, sinó que el vaig anar coneixent amb el temps i des d’una perspectiva més professional.

Quin altre camí professional t’hauria agradat seguir si no t’haguessis dedicat al món hoteler?

Les finances són una de les meves grans passions. Tot el que tingui a veure amb inversions, emprenedoria i el món financer m’atrau. Si no m’hagués dedicat a la meva actual professió, gairebé amb tota seguretat hauria triat una carrera en banca o en finances. Sempre estic explorant noves oportunitats d’inversió i de negoci; és un àmbit que em motiva i que em desperta un interès constant.

Com defineixes el teu estil de lideratge? Et consideres més racional o emocional?

El meu lideratge es basa en l’escolta activa i la presa de decisions compartida. A l’empresa treballem amb un comitè executiu i un consell d’administració i sempre prenem les decisions de manera col·lectiva. No sé si m’identifico amb el concepte tradicional de “líder”, però sí em considero una persona racional, reflexiva i propera. M’agrada escoltar, analitzar i valorar les opinions dels altres abans de prendre qualsevol decisió. No soc d’aquells que decideixen impulsivament. Per a mi, liderar és mantenir una visió clara, actuar amb coherència i buscar sempre el consens, deixant les emocions al marge quan es tracta de qüestions empresarials.

Quin ha estat el teu major repte, no com a Conseller Delegat, sinó com a persona?

El repte més gran que he viscut personalment ha estat ser pare. És una experiència meravellosa, però també molt exigent. Et confronta amb emocions molt intenses, amb nits sense dormir, amb moments d’estrès i amb una gran responsabilitat. Ser pare m’ha transformat d’una manera que cap altra experiència ho ha fet. Dirigir una empresa, tot i la seva complexitat, sovint es pot afrontar amb eines com ara l’experiència, la planificació o el suport d’un bon equip. En canvi, la paternitat és una aventura íntima, imprevisible i profundament emocional, que et posa a prova cada dia.

Recentment, s’ha fet un canvi de marca i HOTANSA ja no es diu així? Per què?

Sí, el 5 de juny vam fer oficial el canvi de marca. El sector turístic es troba en plena transformació, i els perfils dels viatgers evolucionen constantment. Ja no es tracta només d’oferir allotjament, sinó d’entendre què busquen realment els clients: experiències que permetin desconnectar del ritme diari però, alhora, reconnectar amb allò que és essencial. Avui els viatgers valoren la flexibilitat, les facilitats i la capacitat dels espais per convertir-se en punts de partida d’experiències significatives. Busquen molt més que una habitació amb un llit; volen sentir-se cuidats, inspirats i escoltats. Per això, a HOTANSA hem volgut fer un pas endavant. Hem adoptat una nova visió: impulsar les persones i el territori a través d’una hospitalitat conscient, que posi en valor el que som i el que tenim. D’aquesta necessitat neix NEXTA, una marca renovada que aglutina tots els productes i establiments del nostre grup a Andorra i Espanya.

Com reflecteix la nova marca els valors de l’empresa i la seva visió de futur?

Aquest canvi no és només una renovació d’imatge, sinó una declaració d’intencions: volem liderar, créixer i obrir nous camins dins del sector turístic. L’objectiu és convertir-nos en una marca forta, reconeixible i propera, capaç de connectar amb les persones i amb el territori. Per això hem unificat totes les divisions de negoci —hotels, restaurants i altres serveis— sota una única identitat, que es pot descobrir a través del nostre nou portal: nextahotels.com. Aquesta nova etapa ve acompanyada d’un seguit d’accions de comunicació que tenen com a objectiu donar a conèixer la marca a la ciutadania i reforçar el seu posicionament. Estem immersos en un procés de digitalització molt ambiciós, transformant processos interns per fer-los més àgils i eficients. A més, hem posat en marxa un pla de reformes continuades: gairebé cada any duem a terme la renovació integral d’algun dels nostres establiments, perquè apostem fermament per la qualitat. Avui més que mai, aquesta qualitat es tradueix en la satisfacció del client i en les reviews. Les valoracions són decisives: si no tens bones puntuacions a les plataformes digitals, el client senzillament et descarta.

Quin paper vol ocupar la nova HOTANSA (NEXTA) a la vida pública i social d’Andorra?

Amb la nova marca, evidentment, tenim la voluntat de ser molt més actius en diferents àmbits: des dels patrocinis i la creació de continguts fins a la projecció d’imatge i la responsabilitat corporativa. Aquesta nova etapa representa un pas endavant, amb el qual volem reforçar el nostre compromís amb el territori i amb valors com ara la inclusió i la sostenibilitat.

És la diversificació dels serveis una eina fonamental per a poder aconseguir la desestacionalització dels nostres visitants i que vinguin tot l’any?

És evident que l’hivern continua sent l’època daurada d’Andorra. L’arribada massiva d’esquiadors i les nostres estacions d’esquí són un dels motors principals del país. A més, altres actius com l’oferta comercial, l’entorn de muntanya o del casino, també contribueixen a dinamitzar l’economia. Ara bé, cal reconèixer l’esforç que s’ha fet, tant des d’Andorra Turisme com des del sector privat, per desestacionalitzar. Activitats com el ciclisme a la Massana, el senderisme, o esdeveniments com el Cirque du Soleil, han estat claus per atraure visitants més enllà dels mesos d’hivern. Aquest treball ha permès ampliar les temporades, estabilitzar les plantilles laborals i reduir la dependència dels permisos temporals, fet que, sens dubte, és molt positiu per a tot el sector.  Nosaltres, des de fa anys, vam apostar per aquesta diversificació amb projectes com Himàlaia Experience, una iniciativa pionera amb guies de muntanya que ens ha permès oferir experiències úniques durant tot l’any. També és important entendre que Andorra ha de continuar atraient tota mena de visitants.

Sovint es parla de potenciar el ‘turisme de qualitat’. Des del punt de vista hoteler, com es tradueix això en pràctiques concretes?

La qualitat es construeix a partir de molts petits detalls, i tots ells tenen a veure amb les persones. Per oferir un bon servei, cal comptar amb professionals ben formats, ben remunerats i, sobretot, motivats. Això es reflecteix en l’atenció que reben els clients: des del somriure a la recepció fins a la recomanació d’una activitat o un indret per visitar. I això va molt més enllà de l’habitació o el servei en si: és tenir un bon cafè al bufet, un llit còmode, una dutxa que et reconforti després d’un dia actiu… La qualitat comença quan et lleves i t’acompanya fins que te’n vas a dormir. És un fil conductor d’experiències que marquen la diferència. Per aconseguir això, cal cuidar molt el capital humà. A Andorra, un dels grans reptes del sector és la retenció del talent, ja que hi ha una alta rotació. Per això, a la nostra empresa estem treballant per revertir aquesta tendència: oferint formació contínua, millorant les condicions laborals, garantint dos dies de descans setmanal i, creant un entorn de treball on els equips se sentin valorats. La qualitat no és només un objectiu, és una cultura. I aquesta cultura es construeix cada dia, en cada detall i, sobretot, amb cada persona.

Estàs d’acord amb la implementació de la taxa turística al país?

Sí, és un taxa que ja està instaurada a molts països. Evidentment, el que ens agradaria és que la recaptació que es fa a través dels impostos vinculats al turisme es destinés íntegrament a reforçar aquest mateix sector. Aquesta va ser, de fet, la proposta inicial: que aquests diners revertissin en accions concretes per potenciar el turisme al país.

I amb el projecte que s’havia plantejat Govern de cobrar una taxa als vehicles per travessar la frontera? Creu que aquesta seria la solució per acabar amb l’afluència massiva de turistes?

Sí, hi estic d’acord. Ara mateix, la taxa turística només l’assumeix qui es queda a dormir al país, és a dir, qui ja està generant una despesa directa a l’economia local. Però seria molt més just que tots els visitants, independentment de si pernocten o no, contribuïssin amb una petita taxa. Entenc que la implementació d’un sistema així no és senzilla, sobretot tenint en compte que la majoria dels turistes arriben amb vehicle propi. Tot i això, considero que seria una mesura més equitativa.

Amb una mirada a mitjà termini, com veus el sector del turisme a Andorra d’aquí a deu anys?  On ets veus d’aquí a 10 anys? Continues visualitzant-te a Andorra?

Tot depèn de qui governi, és clar. Però sí, jo em veig vivint aquí, a Andorra. Tinc les meves amistats, la meva família i els meus negocis en aquest país. Em considero una persona molt activa, m’encanta viatjar i soc bastant inquiet, així que segurament continuaré movent-me i descobrint món. Tot i això, Andorra és el lloc on em veig establert. Aquí es gaudeix d’una gran qualitat de vida, hi ha seguretat i, en definitiva, és un lloc ideal per tenir com a base. Em sento més arrelat aquí que a qualsevol altre lloc.