La salut visual en els infants: present i futur a Andorra

La Dra. Andrea Capecchi, Metgessa Oftalmòloga, és la primera Oftalmopediatra del Principat d’Andorra. Com a responsable de la Unitat d’Oftalmologia Pediàtrica del Centre Mèdic Valira, ens parla sobre els problemes més freqüents en els nadons i infants.

Fotos: César De Pablos
Com puc saber si el meu fill/a veu bé?

Hem de tenir en compte que els nens i nenes no tenen la capacitat d’expressar-nos si veuen malament d’un o tots dos ulls perquè per a ells és “la seva normalitat”. És per aquest motiu, que moltes patologies oculars passen desapercebudes fins a l’edat adulta. Un bon seguiment oftalmològic durant els primers anys de vida, és fonamental per poder detectar a temps aquestes possibles patologies i tractar-les a temps.

Quins inputs ens avisen d’una possible alteració?

Els símptomes més freqüents són mal de cap, ulls vermells, llagrimeig, apropament excessiu als objectes, desviacions oculars i disminució del rendiment escolar entre d’altres.

Salut visual
Quan és recomanable fer control oftalmològic als nens i nenes?

Tots els infants haurien de tenir com a mínim un control oftalmològic amb un especialista en oftalmologia infantil durant els primers mesos de vida, després a l’any i a l’inici de l’etapa escolar. A Centre Mèdic Valira comptem amb un equip especialitzat i amb l’última tecnologia tant en oftalmologia com en optometria per a realitzar una avaluació i diagnòstic complet i precís. Cal destacar que, a més de tots els exàmens bàsics, disposem de tota la tecnologia necessària: Plusoptix (permet mesurar la visió dels nens des dels 6 mesos d’edat), topògraf, biometria ocular (per a mesurar el creixement de l’ull), aberròmetre, etc.

Per què es recomana aquest seguiment en els primers anys de vida?

Els infants han d’“aprendre a veure” i això només s’aconsegueix si arriba una imatge nítida al cervell. La manca d’estimulació visual adequada durant els primers anys de vida pot generar, entre altres problemes, l’ull gandul. Com més tard es detecti, més difícil serà de tractar.

Consulta d'oftalmologia pediàtrica
Quines són les malalties oculars més freqüents?

Les patologies més freqüents en els primers anys de vida són: des d’obstruccions del llagrimall congènites, desviacions oculars, miopia, hipermetropia i astigmatisme i altres de menys freqüents, però que poden alterar greument la visió. Estem actualment davant una “pandèmia de miopia”, s’estima que per al 2050 al voltant del 50% de la població mundial serà miop. Afortunadament, avui comptem amb tractaments per frenar la progressió de la miopia a través de col·liris, ulleres o lents de contacte especialment dissenyades amb aquesta finalitat.

Què passa si arribem tard al control oftalmològic?

El nen té la capacitat de “guanyar” visió fins als 8 o 9 anys, aquest és el període crític de desenvolupament visual. Hem de tenir en compte que un diagnòstic i tractament a temps millorarà el seu pronòstic visual i la seva manera de relacionar-se amb el seu entorn durant tota la vida.•