Ludmilla Lacueva: “La novel·la se situa a Andorra, amb crims fins al final”

L’estrena de l’escriptora escaldenca en el gènere de la novel·la negra promet. “Mort sota zero”, ambientada a Andorra, sap com mantenir el lector en suspens fins al desenllaç. La Ludmilla Lacueva Canut, ha abandonat –de moment- la literatura històrica per llançar-se a una de les seves grans passions: la novel·la de misteri.

Aquest és el seu tercer llibre, però el primer de ficció…

Sí, el primer va ser “Els pioners de l’hoteleria andorrana”, el segon, “L’home de mirada clara”, i ara m’estreno en la novel·la negra amb “Mort sota zero”.

Parli’m d’aquesta novel·la.

Tot i que m’agrada molt la història, ja de ben petita era una gran aficionada a la novel·la negra. M’empassava tots els llibres de la col·lecció Alice Roy de la Bibliothèque Verte, que tractava d’una noia detectiu. M’agrada l’estil d’Agatha Christie, que no és de “sang i fetge”, sinó més subtil i psicològic. Tenia moltes ganes d’escriure una novel·la de misteri situada a Andorra, amb crims i intriga fins al final. Fa anys que tenia la història al cap…

On passa aquesta història?

Està ambientada a Andorra, a Soldeu, amb ramificacions a Londres i Edimburg. El protagonista és un jove turista barceloní, d’una família benestant, que es diu Jordi Puig de Castellnou, que vol canviar d’aires i decideix prendre’s un any sabàtic i venir a Andorra a esquiar. Tot va bé fins que un dia esquiant cau per un barranc i està convençut que li han donat una empenta per fer-lo caure.

Els serveis de salvament no li fan gaire cas i atribueixen aquesta idea al trasbals de la caiguda. Després s’assabenta que a l’hotel de Soldeu on s’allotja, s’ha comès un assassinat molt a prop de la seva cambra i comença a sospitar que els dos fets estan vinculats. L’assassí és molt hàbil i no té cap por d’actuar en plena temporada d’esquí.

Llavors entren en escena dos personatges que representen les dues Andorres, el jove comissari Cerni Llop, apassionat per la seva feina i les noves tecnologies i un exbatlle de 80 anys, Climent Masoliver, que s’implica en la investigació i és un suplici per al Cerni Llop. L’exbatlle és una persona molt experimentada, respectada per tothom, molt ancorada en el passat, de l’època del “mort qui t’ha mort”. Realment, és un corcó per al pobre comissari…

“Soc una escriptora de cap de setmana, la literatura és per a mi com un hobby”

S’ha inspirat en algun personatge real?

No, és tot ficció. Venia d’escriure “L’home de mirada clara”, la història de Charles Romeu, veguer francès del 1887 al 1933, que va estar 47 anys a Andorra, un llibre que em va costar 12 anys d’investigació, i necessitava fer un canvi radical, endinsar-me en una novel·la de ficció que no em demanés gaire recerca i em permetés fer volar la meva imaginació.

Quant temps ha estat per escriure’l?

Dos anys i mig. Tingues present que soc una escriptora de cap de setmana, la literatura és per a mi com un hobby.

Ludmilla Lacueva
Foto: McGrau
No es considera escriptora per vocació?

Sí, però la vida professional només em permet escriure durant les vacances i el cap de setmana. En realitat, m’apassiona escriure!

Com arriba la inspiració?

A vegades arriba per una imatge, una frase… A “Mort sota zero” tenia molt clar quin era el principi i el final, qui era l’assassí, qui la víctima, i com es desllorigaria el trencaclosques.

S’enamora dels seus personatges?

Més que enamorar-me’n, diria que els considero membres de la família! Quan vaig fer el llibre del Romeu, van ser 12 anys de convivència…

Quina sensació li ha quedat un cop acabat el llibre?

Satisfacció per la feina feta i ja amb la intenció de continuar en la mateixa línia, un nou llibre amb els mateixos personatges. Tinc moltes idees al cap, sempre porto la meva llibreta per apuntar-me coses que poden ser inspiracions pel nou llibre. Tinc un bloc literari que es diu “Llibreria de pioners”, on vaig penjant articles regularment.

Com es promocionarà el nou llibre?

Després de la presentació a Andorra, participo al festival Borges Negres, que se celebra a les Borges Blanques, amb la meva editorial, Edicions Apostroph de Lleida. També farem presentacions a diversos llocs de Catalunya.