Maria Colomé, una vida dedicada a la rinologia

Maria Colomé és una prestigiosa facultativa, que ha dedicat tota la seva carrera a estudiar les diferents patologies relacionades amb la rinologia. És directora i fundadora de l’únic centre especialitzat exclusivament en fisiopatologia i cirurgia nasal, la Clínica Rinològica Maria Colomé. Però, també exerceix com a consultora i dirigeix la Unitat d’Obstrucció Respiratòria Nasal, a la Teknon, des de l’any 1994.

Fotos: Nelly Dedea / Maria Colomé

Ha dirigit altres unitats de l’especialitat en prestigiosos hospitals com ara el Clínic i, a més a més, es dedica a la docència. Ara també visitarà pacients a Andorra, al Centre Mèdic Quirúrgic, al carrer Nacions Unides, 17, a Escaldes-Engordany i la seva activitat estarà centrada en pacients que es vulguin fer una rinoplàstia estètica.

Vostè s’especialitza en otorinolaringologia. Per què s’inclina per aquesta branca? S’ha format en centres de prestigi internacionals, en patologies nasals, tant funcionals com estètiques. Què va descobrir en aquesta etapa d’aprenentatge?

Va ser quan feia tercer de medicina que al meu avi li van diagnosticar un càncer de laringe. El va operar el Dr. Oriol Domènec i Llavallol, un gran especialista i alhora una persona molt especial. La periodista Patricia Gabanxo li havia fet un article on el descrivia com l’Indiana Jones de l’otorinolaringologia. Ell va fer que m’interessés per l’especialitat, i concretament per la rinologia i també per la cirurgia nasal funcional i estètica. Així vaig començar un camí bastant autodidacta, que em va portar a viatjar per tot el món per formar-me i millorar el meu coneixement del nas.

En un d’aquests viatges vaig conèixer el professor Giorgio Sulsenti a Bolònia. Ell feia cirurgia funcional i estètica de nas, que era el que jo volia fer. Durant molts anys vaig formar-me amb ell.

També anava saltant de continent per anar a aprendre noves tècniques amb els millors mestres, com el Prof. Dean Tardy a Chicago. I encara ho faig: sempre m’interessa poder millorar.

Entre tots van fer que se’m despertés una gran passió per la rinologia i, des de fa més de vint-i-cinc anys, només em dedico al nas.

Quines són les diferents patologies sobre les quals pot actuar des de la rinologia?

Hi ha moltes patologies en el camp de la rinologia, però diguem que les més freqüents són les rinitis i les rinosinusitis, incloent-hi la poliposi nasosinusal.

També són freqüents els roncs —amb apnees o sense—, i les alteracions d’olfacte (no sentir les olors, sentir les olors massa fortes, no tenir gust…).

L’obstrucció respiratòria nasal és un dels motius de consulta més freqüent en la pràctica diària, tant pel metge de família com per l’especialista. Tot i això, una part important de la població no s’adona que respira malament, i freqüentment consulta per símptomes secundaris a l’obstrucció nasal, com pot ser una perforació de timpà o un mal de cap.

També és molt freqüent la consulta relacionada amb aspectes estètics, ja sigui deguts a deformacions nasals per problemes congènits, a traumatismes soferts per exemple en la pràctica de l’esport, així com les consultes per fer-se un retoc estètic perquè la persona no se sent còmoda amb la forma o mida del seu nas.

Les intervencions milloren la qualitat de vida en el 100%?

El nostre objectiu és sempre millorar la qualitat de vida del pacient al 100%; per aconseguir-ho cal conèixer els diferents factors que intervenen en el benestar de cada persona. Tots tenim una història de vida, uns hàbits, un ambient laboral, etc. Tots aquests són aspectes que s’han de tenir en compte a l’hora d’avaluar la persona per buscar la millor solució. També en el cas de l’estètica, on influeixen aspectes psicològics i emocionals, que acaben afectant el benestar del pacient.

No hi ha dues persones iguals, així com no hi ha dos nassos iguals, per tant els tractaments sempre han de ser individualitzats.

En aquests vint-i-cinc anys com a metge he vist com es transforma la vida de les persones gràcies a l’atenció de la salut nasal, funcional i estètica.

Vostè és directora i fundadora de l’únic centre especialitzat exclusivament en fisiopatologia i cirurgia nasal, la Clínica Rinològica Maria Colomé; a on està ubicada i quin son els serveis que ofereixen als seus pacients?

La seu central de la Clínica Rinològica Maria Colomé està situada a Barcelona (a l’Eixample). També tenim una consulta al Centro Médico Teknon, on dirigim la Unitat d’obstrucció respiratòria nasal des de fa quinze anys (http://www.teknon.es/es/unidad-obstruccion-respiratoria-nasal), centre on duc a terme les cirurgies als pacients, ja que compta amb quiròfans i serveis de diagnòstic de tecnologia d’última generació i una atenció excel·lent.

A la Clínica Rinològica oferim el diagnòstic i tractament de les patologies relacionades amb el nas. Fem un abordatge sempre des de la doble mirada, funcional i estètica. I és que en el nas la forma i la funció estan íntimament relacionades, i l’èxit rau a tenir les dues en compte.

El nas és l’òrgan que contribueix en major mesura a crear l’harmonia facial en la persona. A la vegada, desenvolupa funcions cabdals com la respiratòria, indispensable per a oxigenar les cèl·lules del nostre cos, però també l’olfactiva, la gustativa, la fonadora…

Així, qualsevol intervenció en l’òrgan nasal s’ha de contemplar, no només des del punt de vista estètic, sinó també des del funcional, per respectar i inclús millorar les seves funcions.

Suposo que hi ha molta gent que estarà preocupada pel cost d’una visita o una intervenció, és assumible per a tothom?

Quan arriba un pacient a la consulta molts cops ha fet ja un llarg camí sense acabar de trobar una solució al seu problema —en el cas de les patologies funcionals— o sense sentir la confiança suficient per a fer-se el desitjat retoc estètic. En ambdós casos, la inversió en l’atenció especialitzada que rep a la Clínica Rinològica i els resultats obtinguts compensa amb escreix el cost dels serveis.

A la consulta tenim preus populars perquè puguin tractar-se el màxim de persones possible, sempre garantint les millors condicions mèdiques i l’atenció personalitzada dels pacients.

Cal dir que m’encarrego personalment d’atendre els pacients des de la primera visita fins a l’alta mèdica.

Maria ColoméVostè exerceix com a consultora i dirigeix la Unitat d’Obstrucció Respiratòria Nasal, a la Teknon, des de l’any 1994, també ha dirigit altres unitats de l’especialitat en prestigiosos hospitals com ara el Clínic i, a més a més, es dedica a la docència, que en destacaria més de la seva trajectòria?

Potser la cerca personal d’estudiar el nas com un tot, i desenvolupar els protocols més acurats pel seu coneixement per part d’altres professionals mèdics.

M’interessa molt la medicina preventiva, donar a conèixer i fer divulgació dels problemes nasals — com es tracten i com es prevenen—  per millorar la qualitat de vida dels pacients. Poder estudiar, abans que aparegui la malaltia, tots aquells factors que predisposen a ella, tant quan la malaltia té lloc al nas, com quan els símptomes nasals són derivats d’altres malalties més generalitzades, com pot ser un tumor cerebral en què es manifesta com una alteració olfactiva com a primer símptoma. També, un cop detectada la causa, poder fer un abordatge més complet del pacient a través de diferents disciplines. Així, per exemple, si el pacient té una hipertròfia de cornets per culpa d’un estrès crònic —és a dir, una rinitis per estrès— intentarem que aprengui a fer una correcta gestió emocional, i no ens conformarem en fer cirurgia de cornets, ja que sabem que, si no solucionem la causa, aquests cornets recidivaran.

També és coautora de diverses publicacions i participa en molts congressos en l’àmbit mundial, és important donar a conèixer aquesta especialitat en aquests àmbits?

Sí, és important donar a conèixer aquesta especialitat. És molt freqüent que al nas no se’l valori prou. Els problemes nasals i les conseqüències que se’n deriven estan ben documentats a la literatura científica, però sovint no es pensa en ells.

Des de fa uns anys que formo part de la Fundació Barcelona Salud, una fundació privada sense ànim de lucre que té com a objectiu la millora de l’educació i la prevenció sanitària. La promoció dels hàbits saludables, el coneixement de les ciències de la salut i la investigació són els tres pilars d’aquesta entitat, que té el repte final de contribuir a la disminució de la incidència de les malalties més freqüents de la societat actual. Aquesta fundació promociona i desenvolupa projectes innovadors encaminats a difondre el coneixement de les ciències de la salut, formar a la població general i optimitzar la utilització dels recursos disponibles. Promou l’intercanvi científic entre els seus membres, organitza jornades d’estudi, seminaris, publicacions i activitats d’investigació i coneixement al voltant de les Ciències de la Salut.

Ara també visita pacients a Andorra; perquè es va plantejar aquesta opció?

M’agrada aquest país. Hi he pujat a gaudir del seu entorn des que era petita.

Hi ha aquí una conscienciació de la importància de cuidar-se per gaudir la salut i el benestar, i una atenció de l’estètica, així que estem en la mateixa línia.

A on tindrà ubicada la consulta?

Al Centre Mèdic Quirúrgic, al carrer Nacions Unides, 17, a Escaldes-Engordany. És un espai modern i ben equipat, on atendre els pacients còmodament.

Quants dies visitarà personalment als pacients andorrans?

Ofereixo primeres visites i seguiment als pacients d’Andorra un divendres al mes.

Per sol·licitar una primera visita podeu contactar amb la Clínica Rinològica a través del formulari de la web www.clinicarinologica.com, per correu electrònic a info@clinicarinologica.com, per  telèfon +34 931 990 770 o WhatsApp +34 649 922 509.

“Com a professional rinòloga, el meu desig és que aquesta especialitat sigui reconeguda, i que les properes generacions de metges atenguin als seus pacients d’una manera integral”

Els serveis seran els mateixos que ofereix a la Clínica Rinològica Maria Colomé?

A la consulta d’Andorra em centraré en aquells pacients que estan pensant a fer-se una rinoplàstia estètica, perquè no els agrada la forma o mida del seu nas —sigui per problemes congènits o causats per un traumatisme—, i aquells que vulguin aprofitar que s’han de fer una cirurgia funcional per fer-se algun retoc.

La resta de patologies s’atenen a la Clínica Rinològica a Barcelona, on es fan tots els protocols especialitzats, que inclouen les proves complementàries i els tractaments personalitzats.

Quins seran els avantatges que podran gaudir els andorrans amb aquesta nova consulta?

Aquest és un servei molt especialitzat que ofereixo a la Clínica Rinològica i al Centre Médico Teknon, a Barcelona, i al que vénen persones de tot arreu, també pacients internacionals, així que el principal avantatge és no haver-se de desplaçar a Barcelona en totes les consultes, perquè la major part d’elles es faran a Andorra mateix.

Com és Maria Colomé com a persona?

La Maria Colomé és una dona emprenedora, amb les idees clares i l’energia centrada a dur-les a terme. I alhora una persona sensible, a qui li agrada escoltar a les persones, i és capaç d’empatitzar amb elles i oferir-los-hi allò que necessiten. M’agrada donar el millor en tot allò que faig, personal i professionalment, d’una manera discreta.

Quin desig no ha pogut complir encara i li agradaria fer realitat?

Com a professional rinòloga, el meu desig és que aquesta especialitat sigui reconeguda, i que les properes generacions de metges atenguin als seus pacients d’una manera integral; és un desig que vaig acomplint a poc a poc. Tinc al cap fer un llibre on pugui recollir la meva experiència en aquests anys, juntament amb els testimonis dels pacients.

En el vessant personal, realment procuro viure el dia a dia, i gaudeixo de cada moment que la vida m’ofereix.