Trini Marín: “Hem intentat que les obres tinguin el mínim impacte”

El centre de la ciutat està panxa enlaire. Les avingudes principals, Meritxell i Carlemany, estan ben aixecades, tot i que ja s’hi comença a endevinar els nous paviments. Són unes obres per les quals, per primera vegada, s’han posat d’acord Trini Marín i Conxita Marsol, les mandatàries comunals de les parròquies centrals.

Era una reforma anunciada, des d’aquell 2013 en què Vivand va començar a caminar, enmig d’una sòlida polèmica. Avui, tothom el posa com a exemple del que ha de ser una avinguda comercial d’èxit.

A què responen aquestes obres?

Quan l’any 2013 vam fer la proposta de Vivand, ja vam dir que era una prova i que si tot funcionava com esperàvem, consolidaríem la iniciativa, mentre que si ens equivocàvem, sempre podíem tirar enrere. Hi havia incertesa sobre si el projecte seria prou vàlid, era una aposta valenta, però teníem molts sectors en contra. No va ser fàcil, els hotels i els veïns que tenien aparcaments no ho veien massa clar, però la crisi ens havia obligat a tots a reinventar-nos, i calia actuar. La nostra proposta va començar a funcionar i mica en mica es va anar consolidant.

Trini Marín, cònsol major d'Escaldes-Engordany
Foto: Comú d’Escaldes-Engordany
Ara les coses estan clares…

Avui, cinc anys després, ningú té dubtes, tothom té clar que Vivand és el futur. Ara és evident que Vivand funciona, cal acabar el projecte. Les voravies ja eren les definitives i havíem de canviar el quitrà del mig de la calçada. Posarem nous elements de mobiliari urbà, que hem reubicat en altres punts de la parròquia, i també pintarem els fanals. Aquest mobiliari l’hem comprat en acord amb Andorra la Vella, perquè tot tingui una uniformitat. El vianant que creuarà el carrer de la Unió no notarà cap canvi radical en la via. El granet no és exactament del mateix to, però hi haurà una sensació de continuïtat.

Per què heu començat precisament ara?

Sempre havíem dit que començaríem el 2018. L’any passat vam voler fer tota la separativa de l’avinguda del Fener, una obra important i necessària. És una adjacent de l’avinguda Carlemany i calia embellir-la també per donar-li més vida.

“Avui, cinc anys després de l’inici de Vivand, ningú té dubtes, tothom té clar que Vivand és el futur”

Per quina raó ho esteu fent en dues fases?

Per intentar que les obres tinguessin el mínim impacte en els vianants i els botiguers. La primera fase s’acabarà entre el mes de juny i juliol, però l’empresa seguirà treballant també en les vies adjacents, que tindran el mateix paviment que l’avinguda Carlemany perquè hi hagi uniformitat. Volem que des de l’1 de juliol fins a meitat de setembre no hi hagi cap enrenou al mig de la via principal. Llavors, a partir del 14 de setembre fins a finals de novembre, iniciarem la segona fase, començant per la part de baix. Tot anirà en funció del ritme de les obres, si acabem abans de l’1 de juliol potser podem començar abans.

I per què vau decidir començar per la part de dalt?

Ens vam plantejar quina seria la millor opció i vam arribar a la conclusió que vist que l’enrenou seria el mateix, no era important començar per una o altra banda. Vam tenir present que a l’estiu tenim les Musiques del Món i el 40è aniversari de la parròquia, i que potser era millor fer primer la zona superior de l’avinguda. La part de dalt sempre està més castigada, hi puja menys gent, i a l’agost el públic hi acudeix a causa de la música i vam pensar que seria millor tenir-ho ja enllestit.

Trini Marín
Foto: Comú d’Escaldes-Engordany
Es compliran els terminis?

S’està seguint el cronograma previst, si tot segueix al mateix ritme, els terminis es respectaran. L’empresa està fent una gran feina i molt seriosa.

Què diuen els comerciants?

Les obres sempre signifiquen un enrenou, pols, soroll i maldecaps. S’està fent amb la màxima rapidesa i intentant causar els mínims problemes. Agraeixo la paciència de tothom i estic convençuda que d’aquí uns mesos estaran ben contents amb la nova avinguda que serà molt agradable.

Esteu treballant amb Andorra la Vella per fer promoció conjunta?

Es va constituir l’Associació de comerciants de Vivand i de la part alta, amb la nostra col·laboració. Vam contractar un gerent per fer de pont amb els comerciants, i ens vam comprometre a donar-los-hi un cop de mà tant a nivell organitzatiu com econòmic. Vam organitzar els dies i les nits Vivand, perquè calia fer promoció.

La Susagne Venable lidera l’associació, va ser molt valenta i dinàmica, i ara són els comerciants que fan les propostes. Ara es planteja seguir el mateix camí des d’Andorra la Vella, estan organitzant i debatent el model per fer funcionar un ens públic-privat, que compti amb el suport de l’administració. Llavors serà el moment de treballar conjuntament per al bé del sector comercial. Perquè fa uns anys, el comerç no necessitava ajudes, però actualment està patint. I hem d’estar al seu costat.