Cuines d’aquí: El pastís de la Borda Raubert

Recepte de Dolors Pal i Josep Maria Troguet, de la Borda Raubert
Dolors i Josep MariaIngredients
  • 1 paquet de pasta fullada
  • Crema
  • Nata muntada
  • Confitura de saüc o de fruits vermells
  • Sucre glaç
Pastís de Borda RaubertElaboració
  1. Talleu la làmina de la pasta fullada a la mida que us sembli més idònia; la poseu en una plàtera al forn, que prèviament haureu escalfat a uns 180º, durant uns 20 minuts.
  2. Quan vegeu que es daurada i ja ha pujat al seu punt, la traieu del forn i la deixeu refredar. Un cop freda, la talleu per la meitat i en reserveu la part superior.
  3. A la base hi poseu unes cullerades de confitura, ben repartides per igual. Amb l’ajuda d’una mànega hi poseu la crema i pel damunt també la nata muntada.
  4. Tapeu amb la part superior que heu reservat i finalment espolseu-hi el sucre glaç. I ja la podeu servir.
Les baies de saüc

Les baies de saüc s’utilitzen des de temps remots per el seu agradable sabor i les propietats beneficioses i medicinals que posseeixen. Les baies que nosaltres utilitzem són sempre blaves o madures, de la varietat europea Sambucus Nigra. Són riques en vitamina C i antocianines, a més de tanins, rutina i sambunigrina, la qual cosa, les converteix en un potent antioxidant. També posseeixen vitamines B1, B2, B5, B6, àcid fòlic, i minerals com: calci, ferro, magnesi, fòsfor, potassi, zinc i sodi.

Fruites de saücSe’n pot fer melmelada a partir dels fruits que es cullen entre finals d’agost i començaments de setembre, quan les baies del saüc assoleixen el punt òptim de maduració. Les baies ens proporcionaran una melmelada de color i sabor axocolatats que recorda força la de móres. Als països anglosaxons, la melmelada d’elderberry té molt bona reputació, tant pel sabor com per les propietats medicinals que se li atribueixen, com ara mantenir a ratlla els refredats hivernals, afavorir el bon funcionament del sistema immunològic, tenen efectes depuratius, i potencien l’eliminació de toxines.