Especial Gastronomia: l’escudella, una herència perdurable de la nostra gastronomia

Escudella, plat típic d’origen català que s’ha arrelat molt profundament en la nostra cultura, i es pot gaudir tant en restaurants tradicionals com en festivitats parroquials.

Quan parlem de l’escudella, és molt fàcil recordar totes aquelles tardes a casa de la iaia, o una de tantes escudellades populars amb motiu de les festivitats de Sant Antoni. Sigui quina sigui la circumstància, el que sí que és una realitat és que aquest plat ha estat present en bona part de les nostres vides.

Tot i que normalment ens referim com a escudella a la sopa de fideus i arròs, que va acompanyada de verdures, vedella, bringuera, careta, botifarra i la tradicional “pilota”, hem de tenir en compte que la unió de tots aquests ingredients és realment l’escudella amb carn d’olla. Malgrat tot, a Andorra vam voler simplificar les coses i l’en diem escudella, a seques.

És veritat que, a cada casa i a cada restaurant, li donaran un toc distintiu al plat i els ingredients podran variar. Cada escudella és diferent l’una de l’altra, però això és justament el que fa que el nostre país sigui tan captivant des del punt de vista gastronòmic. La qualitat innegable de les carns andorranes és un dels secrets millor guardats de les nostres escudelles, ja que li donen un sabor més característic i agradable.

La importància d’aquest plat no es limita només al seu component culinari, sinó també al seu significat dins dels nostres lligams amb els veïns i la família, ja que, a més de ser un referent obligatori de les festivitats de Sant Antoni, l’escudella ens apropa encara més a la càlida celebració del Nadal.