La Borda del Pi, la frescor de la muntanya a taula

De mica en mica, la Borda del Pi s’ha guanyat el cor –i els paladars, per descomptat– d’innumerables visitants i residents que, temporada rere temporada, hi tornen per gaudir de les idíl·liques vistes i àpats que parlen per si mateixos. Al capdavant del servei de restauració, hi és el Joël Sala, un jove dinàmic i proactiu que busca despertar emocions amb cada plat, així com donar més protagonisme als productes autòctons de les terres andorranes.

Fotos: César De Pablos · Borda del Pi
Vau obrir el passat 10 de juny per afrontar una temporada estival una mica més esperançadora que la de l’any passat. Quins reptes ha suposat comandar els fogons de la Borda del Pi?

Vam inaugurar la temporada amb una cuina nova, la qual cosa suposava per a nosaltres una nova logística i organització. El nostre repte era que el client visqués una experiència inoblidable, des que arriba a la borda fins que se’n va; d’aquesta manera, volíem crear emocions en tots els aspectes organolèptics. L’expectativa dels comensals era alta, i això ens suposava una pressió afegida, a la qual ja teníem, però alhora ens motivava encara més. Als que som d’hostaleria, això ja ens agrada.

Joël Sala xef de la Borda del Pi
Joël Sala, xef de la Borda del Pi
Quan diuen “Borda del Pi”, immediatament penso en vistes espectaculars i còctels refrescants, però hi ha qui recorda la vostra oferta gastronòmica. Quins són els trets més destacats de la cuina de la Borda del Pi? Com la definiries?

La cuina de la Borda del Pi, aquesta temporada d’estiu, la podríem definir com una cuina de mercat amb productes de temporada. Hem volgut proposar composicions fresques per a l’estiu, varietat de formatges francesos, embotits ibèrics, carns de qualitat i peix fresc que arribava setmanalment. El nostre objectiu, enguany, era oferir un bon producte, de bona qualitat i preferiblement de proximitat.

Quins plats podem trobar a la vostra carta?

A la nostra carta d’estiu, hi podem trobar des d’un bon bacallà fumat, servit amb flors comestibles que li donen aquell toc amarg i àcid, i que li combina tan bé; així com un pit d’ànec de granja a la brasa. També hi ha suggeriments que hem anat proposant tot l’estiu, com ara arròs de muntanya, canelons de rostit amb una beixamel amb ceps i tòfona d’estiu ratllada, escamarlans a la llauna fets al forn de brasa, entre d’altres.

“Volem que el client, tan aviat arribi, gaudeixi al màxim d’aquest espai excepcional i idíl·lic”

Bona part dels xefs que he conegut coincideixen en el fet que la cuina es tracta de crear emocions i experiències a través dels plats. Tu comparteixes aquesta visió?

Totalment. Crec que la feina d’un cuiner és que tota l’emoció, passió, treball i il·lusió que posem en un plat, el client la constati de la mateixa manera. I aquí és on es crea aquest vincle tan maco de la gastronomia.

Plat de la Borda del Pi
A la Borda del Pi, què considereu més important perquè el client s’emporti un bon record?

Nosaltres volem que el client, tan aviat arribi, gaudeixi al màxim d’aquest espai excepcional i idíl·lic. Que com ho fem? Doncs amb un equip jove, dinàmic i simpàtic, de manera que la seva estada a la borda sigui increïble i puguem fer-los sentir com a casa.

Per tu, com a professional, què representa l’oportunitat de treballar amb un equip humà dinàmic i jove, però també a un entorn tan privilegiat i encantador com aquest?

Per a mi, que soc del país, ha sigut una gran oportunitat portar els fogons d’aquesta borda, ja que és un dels millors entorns on he treballat fins al dia d’avui. Potser sembla estrany, però a mi una borda de muntanya m’aporta tranquil·litat, aire fresc i records d’infància; i, tot plegat, fa que hom treballi amb ganes, il·lusió i aportant la millor part que hom porta a dins.

L’estiu està per acabar i, per l’activitat a xarxes socials, hem vist un bon nivell de satisfacció dels vostres clients. Teniu pensada alguna oferta de cara a l’hivern? Ens podeu avançar algun detall?

Bé… sí que és veritat que estem molt contents amb l’activitat que hem tingut a les xarxes i de l’augment que hem tingut de seguidors. N’estem molt agraïts, ja que tot el treball i l’esforç que realitzem diàriament tots plegats es veu recompensat. Podem avançar poca cosa, però sí que el nostre objectiu és que la borda sigui una referència gastronòmica del Principat, elaborant una cuina autòctona, tradicional, amb tocs moderns, conservant la mateixa línia de productes de proximitat, de temporada i de bona qualitat que hem tingut aquest estiu. També estem treballant per oferir aquesta tardor un menú degustació de plats i productes d’Andorra, de manera que el comensal, quan marxi de la borda, pugui dir que ha degustat plats i productes KM 0. De cara a l’hivern, oferirem, entre d’altres, fondues i raclettes al costat de la nostra llar de foc, cosa que la gent ens demana molt.