Trobada de Microproductors de Vi d’Andorra

A finals de novembre, com ja és costum, una cita obligada del món del vi posa Andorra en el punt de mira internacional: la Trobada de Microproductors d’Andorra. Amb aquesta cita ben recent al calendari anem a parlar, doncs, de vi.

Quan sortim de viatge a desconnectar i gaudir d’experiències noves en llocs desconeguts, ens endinsem en la cultura de països diferents i compartim vivències amb els nostres que després, un cop a casa, encara recordarem tot mirant les fotografies que n’hem fet i comentant-les amb amics i familiars. D’aquesta manera tanquem el cercle, i tot allò que ens ha sorprès, que ens ha agradat de l’experiència perdura i ens ve al record quan hi pensem, fent-nos tornar durant un moment a aquell lloc, aquell instant.

El mateix passa amb els vins, ja que aquests també són vivències, també evoquen sentiments i emocions.

Quan anem a un restaurant, ja sigui el de sempre o una aposta nova, triarem una carn, o un peix, quin sap si aquells canelons que coneixem tan bons, i escollirem un vi. Potser fins i tot que el demanem sense mirar la carta, ja que és un vi tan conegut, tan habitual, que el tenen a tot arreu de ben segur. Ens arrisquem, però, a que la nostra vetllada es torni, a la vegada, coneguda, habitual, com el propi vi, ja que no ens aportarà res de nou.

Ara bé, si parlem amb el sommelier i li fem cinc cèntims dels nostres gustos, li expliquem quin plat ens ha recomanat de tastar el maître i ens deixem portar pel seu suggeriment, s’obre un món de possibilitats: ens explicarà de quina regió o de quin país prové aquell vi, quines varietats de raïm el conformen, quin és el caràcter de la gent que el fa, la filosofia del seu celler, la seva història, viatjarem i aprendrem de la seva mà i podrem descobrir-hi sensacions, podrem conèixer un vi sorprenent i combinar-lo amb un àpat amb què encaixa a la perfecció, i la nostra vivència esdevindrà única i memorable.

Aquesta és la màgia d’arriscar-se, i és que un dinar en bona companyia s’ha transformat en un dia excepcional on hem descobert alguna cosa diferent, nova, que després portarem a casa on també ho compartirem. I recordarem sempre l’experiència, el lloc on érem, aquell sommelier que ens va recomanar el vi, aquell restaurant on el vam prendre, i hi tornarem.

I és que hi ha vins que tenen aquesta capacitat d’enamorar perquè són únics, amb caràcter, potser amb defectes, però perquè tenen ànima, són vius i fruit de projectes molt sentits, moltes vegades familiars, on la gent hi transmet la seva essència… n’hi ha molts, és cert, però acostuma a ser l’essència dels vins de Microproductors, els que el passat novembre es van acostar a casa nostra perquè els poguéssim descobrir.